Няма вътрешен министър или главен прокурор, който да не е

...
Няма вътрешен министър или главен прокурор, който да не е
Коментари Харесай

Престъпността, която продължава да намалява

Няма вътрешен министър или основен прокурор, който да не е посочвал битката против битовата престъпност като собствен главен приоритет. Изключение не прави и единственият претендент за основен прокурор Иван Гешев, който сложи сериозен акцент върху този въпрос в концепцията си.

Битовата престъпност обаче се развива назад съразмерно на политическото говорене за нея. Според полицейската статистика през последните 10 години престъпността в страната трайно понижава. Тенденцията се резервира и през миналата година. С цялата конвенционалност, че полицейската статистика се прави от институцията, който има минимален интерес да афишира друго, спадат на закононарушенията е световно събитие, за чиито аргументи криминолозите нямат безапелационен отговор. Демографията, имиграцията, растежът на стопанската система и спадът на безработицата, развиването на технологиите са единствено част от факторите, които стоят зад тази динамичност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Потвърждение за този тренд е и спадът при закононарушения, които няма по какъв начин да бъдат скрити, каквито са убийствата и кражбите на коли - по обясними аргументи при тях няма полицейски филтър, а потърпевшите или техните близки няма по какъв начин да не оповестят за действието.

Структурата на записаните закононарушения демонстрира, че най-често осъществяваното закононарушение е кражбата. Това важи освен за 2018 година, а откогато има полицейска статистика, освен това освен в България. Взломните обири са измежду закононарушенията (заедно с кражбите на автомобили) с най-ниска разкриваемост. Причините за това са сложни - от една страна, полицията е с стеснен запас (не може да преследва всички закононарушения, а би трябвало да приоритизира), а в това време Министерство на вътрешните работи е в нежелано материално и кадрово положение.

Единствените закононарушения, при които има дълготраен растеж през 2018 година, са шофирането в пияно положение или след използването на наркотични субстанции и закононарушенията свързани с опиати. Това е престъпност, която на процедура се продуцира от самата полиция. През последните години Министерство на вътрешните работи трансформира в приоритет тестването на водачи с дрегери за опиати, които дават позитивна проба даже и дни след използването на веществото. По отношение на закононарушенията, свързани с опиати, максимален дял от тях е държането на дрога, т.е. под ударите на закона попадат не толкоз дилъри, а консуматори. И шофирането под влияние, и държането на опиати са бързо оборотни следствия, които обгрижват полицейската статистика и подвигат разкриваемостта. През 2018 година няма никаква смяна в териториалното систематизиране на престъпността. В Северозападна България, която е най-бедният район в Европейски Съюз, равнищата на записаните закононарушения остават най-високи. Концентрацията на икономическа интензивност е повода за високата престъпност в столицата, а летният туризъм - за равнищата в Бургас и Варна. Традиционно минимум престъпност има в Смолян и Кърджали. Какво в действителност е битовата престъпност

Зад този еластичен термин криминологията слага така наречен стандартна престъпност, т.е. в нея могат да се слагат всички незаконни действия, които не са дело на проведени незаконни групи или са финансово-данъчни закононарушения - убийства, обири и грабежи. През 2014 година Министерство на вътрешните работи под управлението на Цветлин Йовчев постави в кошницата с битовата престъпност и шофирането след използването на алкохол и закононарушенията, свързани с опиати. Резултатът беше, че по този начин напълно скоро Министерство на вътрешните работи регистрира растеж на разкриваемостта на битовата престъпност заради простата причина, че тези две закононарушения (почти) постоянно са разкрити с регистрирането им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР