Няма вариант, при който цената на газа може да бъде

...
Няма вариант, при който цената на газа може да бъде
Коментари Харесай

Румен Овчаров по бТВ: Няма вариант, при който цената на газа може да бъде намалена


Няма вид, при който цената на газа може да бъде понижена при договаряния с съветската страна. Това съобщи в предаването " Лице в Лице " на бТВ някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров.

Можем да реализираме по-ниска цена, в случай че потвърдим, че сме ощетени, само че съгласно числата това ще е доста мъчно, означи Овчаров. По думите му сега цената в България е по-ниска, в сравнение с в Германия.

Усреднената цена за 2017 година за Германия е 208 $ за 1000 естествени куб. м, а за България е 190. За първото тримесечие на тази година е 254 против 210 в България, а за второто – 242 на 226, уточни някогашният министър.

„ Да, има опция да се промени механизмът – може да се вкарат така наречен спот цени, или борсовите цени на природния газ. Спот цените сега обаче са над 350 $ за 1000 куб. м, а в България цената е 250”, добави той.

„ Слушам, че надали не би трябвало да отидем и да почукаме на малката врата на „ Газпром” и те незабавно ще ни понижат цената”, разяснява Овчаров.

„ Извън бакалските сметки към този момент влизаме сферата на огромната политика. Ако приемем, че сме ощетени и искамe понижаване на цените, Русия, въпреки това, ще каже: „ Чакайте бе, ние изхарчихме 1 милиард за „ Южен поток”, а вие просто ни отсвирихте. Тези загуби кой ще ги заплати? Ние желаеме да вършим хъб, от кое място ще пристигна газът? Можем ли да създадем хъба, без да се договорим с руснаците, че част от „ Турски поток” ще мине през България, или ще пристигна директна тръба, което към този момент е съвсем илюзорно. Тоест влизаме в огромен комплициран комплекс от въпроси, които не могат бъдат решавани на парче”, счита Овчаров.

Според някогашния енергиен министър би трябвало да се освободим от илюзията, че цените на енергоресурсите са обществена категория, защото те са пазарна категория.

„ Държейки ниски цени на електрическата енергия, субсидираме не бедните хора, а на първо място огромните богаташи, тъй като те са огромните потребители. Субсидираме тези, които си отопляват басейните с електроенергия”, посочи Овчаров. Той добави, че за бедните хора се прави обществена политика и се дефинират енергийни помощи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР