Няма външен натиск върху България за решаване на конфликта със

...
Няма външен натиск върху България за решаване на конфликта със
Коментари Харесай

Проф. Топалов: Тотална изолация, не допускат български бизнес в Северна Македония

 Няма външен напън върху България за решение на спора със Северна Македония. Това съобщи проф. Кирил Топалов, който е член на взаимната комисия сред двете страни. Той изясни, че такава информация се е появила в македонските медии за да се покаже на жителите на западната ни съседка, че тяхното държавно управление не се е примирило и се водят диалози с България на европейско равнище. 

Напрежение сред София и Скопие се появи, откакто страната ни блокира преговорната рамката на Северна Македония за участие в Евросъюза поради продължаващите изказвания на управляващите в Скопие, че " пазят " македонската еднаквост от България. По думите му не е ясно какво са си споделили министър председателите на двете страни и Зоран Заев на срещата през вчерашния ден.

" Все още старите тоталитарни, Титови рефлекси и способи на деяние са 101% непокътнати. Тази страна не е направила и крачка напред през тези 30 година след рухването на Югославия, с цел да покаже, че се е демократизирала и че има добросъседски планове към страните, с които гранчи ", разяснява проф. Топалов по БТВ.

Според него в македонските медии непрекъснато циркулира антибългарска реторика. Проф. Топалов съобщи, че неведнъж страната ни е поставяла въпроса за модернизиране на пътната инфраструктура със Северна Македония.

" Северна Македония има автомагистрали към Албания, Гърция и Сърбия, само че към България държи веднъж от 50-е години. Очевидно не желае да има контакти. Нито един инфраструктурен план няма, с който Република Северна Македония да кандидатства в Европейски Съюз. Не позволяват българския бизнес там, тотална изолираност ", посочи Топалов.

Той опроверга изказвания, че България блокира пътя на Северна Македония към Европейски Съюз поради Русия и добави, че е значимо да има поради какви сътрудници ще има на следващия ден страната ни в Съюза. Проф. Топалов уточни, че в случай че въпросът с македонското малцинство не се реши в този момент, то на следващия ден ще сътвори големи проблеми за страната ни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР