Няма унищожени артефакти във фондохранилището на музея в Плиска. Toва

...
Няма унищожени артефакти във фондохранилището на музея в Плиска. Toва
Коментари Харесай

Няма унищожени артефакти във фондохранилището на музея в Плиска


Няма унищожени артефакти във фондохранилището на музея в Плиска. Toва излиза наяве след осъществения оглед и в началото разчистване на постройките на музея, станали обект на наводняване във вторник вечер.

В потърпевшото фондохранилище, се съхранява археологически материал, като приблизителният брой на фондовите единици е 5 000. Това са част от откритите находки по време на изследванията на остарялата столица и на този стадий изрично не е установено заличаване на движими културни полезности.

Съгласно нормативната уредба в региона на културното завещание на България е назначена вътрешна инспекция – инвентаризация, която да откри настоящото положение на артефактите. Вреди по профилираната документи не се чакат заради нейното повтаряне на електронен притежател. При съществуване на вреди или възможни загуби на културни полезности след привършване на инвентаризацията ще се съблюдава законовата процедура по информиране на Министерството на културата по координиране на следващи дейности.

Състоянието на оборудването, осигуряващо нужните условия за предпазване, ще се дефинира след разчистване и осъществяване на техническа експертиза.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР