Няма трусове в управляващата коалиция, само леки вибрации. Такова е

...
Няма трусове в управляващата коалиция, само леки вибрации. Такова е
Коментари Харесай

Дончев е против едномерния ентусиазъм за китайските инвестиции

Няма земетресения в ръководещата коалиция, единствено леки трептения. Такова е мнението на вицепремиера Томислав Дончев.

„ Няма по какъв начин в обединението всички да сме на един ум и даже е съмнително всички да мислят едно и също, това значи, че са се наговорили. Дори при спор и замяна на реплики това е по-честният формат”, уточни Дончев.

По мотив акциза върху бездимните цигари, станал мотив за замяна на реплики сред ръководещите, той уточни, че би трябвало баланс. „ Акцизът е специфичен вид взимане, основано на това, че стоката е нездравословна или първокласна. Ако бездимните цигари са по-малко нездравословни, то не трябва да имат същия данък като тютюна за пушене. Има страни, в които бездимните цигари са 30 на 100 от пазара. Има прогнози, че могат да минат и 50 на сто”, уточни той пред bTV.

Рано е да се даде оценка за председателството, съобщи още вицепремиерът и добави, че някои от по-дългите процеси, които са стартирали ще дадат оценката. „ Например европейската вероятност за Западните Балкани, многогодишната финансова рамка, кохезионната политика - ще се види в идващите месеци”, съобщи вицепремиерът.

По мотив китайските вложения той уточни, че е срещу едномерния възторг . „ Имаме 16+1 формат, той има и политическа част и инфраструктурна част и всичко е обвързвано с по-интензивна търговия и разговор сред Азия и Европа. Китай е голяма стопанска система с големи благоприятни условия и голям финансов запас. Опитваме се да не го вършим единствено на база заеми. Кредит или присъединяване на китайска компания като подизпълнител не е инвестиция. Инвестиция е когато вложителят поеме част от риска”, разяснява Дончев с уточнението, че от китайската страна имат подготвеност да работят по този начин.

Логиката е когато има вложител, без значение по кой режим минава, той поема част от риска, добави Дончев и добави, че е допустимо строителството на АЕЦ " Белене " на база реакторите, които притежаваме и е говорено за тунел под Шипка.

Реформата в администрацията върви, само че някои старания не се виждат незабавно. Сега се работи по свързаността сред администрациите и по думите му има упоритостта до края на годината администрациите от всевъзможен вид да споделят електронно. Той посочи, че има 7 проблематични общини от общо 250.

По мотив отпадането на удостоверителни документи Дончев съобщи, че там има тежка опозиция.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР