Няма точна статистика какъв е броят на жилищните сгради в

...
Няма точна статистика какъв е броят на жилищните сгради в
Коментари Харесай

Арх. Влади Калинов: Не е ясно колко сгради имат гръмоотводи

Няма точна статистика какъв е броят на жилищните здания в София, които нямат мълниезащитна апаратура. Това сподели пред БГНЕС шефът на дирекция „ Общински строителен надзор “ в Столичната община арх. Влади Калинов.
" Информация дали една постройка има такава система се съдържа в нейния механически паспорт, в случай че има подобен. До момента сходен документ имат единствено постройките, които бяха санирани по Националната стратегия за енергийна успеваемост и те изрично имат мълниезащита, само че техният брой е прекомерно дребен. Около 90% от общинските и публични здания имат мълниезащита”, изясни той.

По думите му всяка нова постройка наложително се проектира и построява с такава система. „ Преди стартирането й в употреба тя се тества, тъй че за всички нови здания, строени през последните 30-40 години мога да кажа, че са обезпечени както би трябвало “, посочи арх. Калинов.

Попитан за какво отговорността за съществуването на мълниезащита е оставена в ръцете на етажните собствености и за какво никой не управлява дали се съблюдава наредбата за слагането им той съобщи, че това се дължи на обстоятелството, че досега статистиката не е посочила жертви от мълнии в постройките и по тази причина законодателят не е обърнал изключително внимание на тази тематика.

Калинов уточни, че глобите за неработеща или изчезнала мълниезащита за физически лица са от 100 до 300 лева, а за компаниите – от 1000 до 10 000 лева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР