„Няма такъв вариант, ако има повишение на радиоактивния фон, категорично

...
„Няма такъв вариант, ако има повишение на радиоактивния фон, категорично
Коментари Харесай

Николов: Ядрен реактор от руски тип може да издържи удар от падащ самолет

„ Няма подобен вид, в случай че има покачване на радиоактивния декор, изрично няма вид, при който управляващите да го скрият, даже да желаят да скрият. Вече не сме 1986 година Сега страната е опасана с измервателни уреди, които следват радиационния декор. Не единствено България, а и в цяла Европа “, безапелационен е някогашният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Валентин Николов.

По-скоро казусът е, че такова нещо като пукотевица в АЕЦ не е било познато в историята до момента и е рисков казус, сподели Николов в „ Лице в лице “ по бТВ във връзка на случая с артилерийския обстрел и пожара в Запорожка АЕЦ.

„ Има няколко равнища на сигурност във всяка една нуклеарна централа. Ние сме създали нашата централа по сходство на съвсем всички руски централи. Все отново знаем, че това са съветски технологии, съветски метод на организация. Нашите Блок 5 и 6 в АЕЦ „ Козлодуй “ имат няколко равнища на сигурност, даже устояха стрес след случилото се във Фукушима. Имат отбрана, даже в случай че аероплан падне върху реакторите, да могат да устоят “, разяснява Николов.

„ Проблемът е доста по-голям от друга позиция, в случай че се спре подаването на електричество към помпите, които в действителност охлаждат реакторите. Там е най-големият проблем, в случай че се случи. Тогава в действителност ще стане същото, което стана във Фукушима ще се получи огромна стопилка, която ще пробие надлежно реакторите и ще стане злополука. А също когато има спиране на електрическата сила, има авариен вид за дизел генератори. Тези дизел генератори обаче разчитат на нафта, която в действителност е на площадката на АЕЦ и в случай че попадне там снаряд, отпътува горивото, т.е. няма от кое място да се достави с гориво “, сподели Николов.

„ Въобще нещата са доста рискови от позиция не на самия реактор, а освен това да не споделяме, че има вместилище за отработено гориво, където в действителност отработеното гориво се съхранява, което също е рисково. Тоест има доста неща, които могат да се случат по тази причина там изобщо не трябва да има военни дейности ", уточни Николов.

Според него различен проблем е, че чат от украинските реактори работят с гориво от " Уестингхаус ", каквото руснаците нямат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР