Няма стагфлация (комбинация от нисък растеж и висока инфлация) в

...
Няма стагфлация (комбинация от нисък растеж и висока инфлация) в
Коментари Харесай

Стагфлация в еврозоната: Няма заплаха, уверява ЕЦБ

Няма стагфлация (комбинация от невисок напредък и висока инфлация) в еврозоната. Това съобщи във вторник Луис де Гиндос, вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според него съветската инвазия в Украйна ще удари стопанската система на еврозоната, която все пак ще остане в агресия, даже в случай че войната се ускори, съобщи той по време на конференция, написа La Tribune.

И да прибавим: " Засега можем да изключим опцията за " стагфлация " (икономическа среда, съчетаваща невисок напредък и висока инфлация), тъй като даже в нашия най-песимистичен сюжет ние предвиждаме напредък от към 2% през 2022 година ".

Луис де Гиндос уточни, че до момента в който високите цени в енергийния бранш тласкаха инфлацията към високи равнища, към момента няма индикации, че упованията за инфлация стартират да се повишават.

Нормализиране на паричната политика

На друга конференция, проведена от The Economist, шефът на Banque de France Франсоа Вилерой дьо Галау сподели, че ЕЦБ би трябвало да огледа оттатък краткосрочните съмнения в цените на силата и да концентрира вниманието си върху главните инфлационни трендове. Според него ЕЦБ би трябвало да възстановява паричната си политика, с цел да закрепи инфлационните упования на икономическите участници в еврозоната.

" Сега в действителност е моментът да премахнем акселератора, както бе решено на последното ни съвещание на Управителния съвет. Като се има поради това, не би трябвало да реагираме прекомерно на краткосрочната неустойчивост на цените на силата и по-скоро да се фокусираме повече върху базисната инфлация и средносрочната вероятност ", сподели Франсоа Вилерой дьо Галау.

Рекордна инфлация

Напомпана от покачването на цените на силата, засилена в допълнение от съветската военна атака в Украйна, инфлацията в еврозоната доближи рекордно равнище от 5,9% предишния месец. Базисната инфлация, която изключва променливи детайли като сила и храна, също се покачва.

За Франсоа Вилерой дьо Галау енергийният преход, за понижаване на каузи на изкопаемите горива, може да има както позитивни, по този начин и негативни резултати върху инфлацията, само че въздействието му върху разноските за сила евентуално ще докара до инфлационен напън.

Гуверньорът на Banque de France смята, че политиките за битка с изменението на климата обаче не са повода за настоящия скок в цените на силата и счита, че покачването на цената на въглерода на европейския пазар за квоти за излъчвания изяснява единствено 7% от нарастването на цената на тока през предходната година във Франция.

Ускоряване на инфлацията до идната зима в Съединени американски щати?

Отвъд Атлантика американската централна банка (ФЕД) съобщи, че е подготвена да форсира повишението на лихвите си през 2022 година, увери в понеделник Джером Пауъл, до момента в който различен чиновник чака непрестанно ускорение на инфлацията до зимата. Фед увеличи главните си лихви в сряда, за първи път от 2018 година, с цел да се бори против инфлацията, която е най-висока от 40 години. И през 2022 година би трябвало да се чакат няколко нови нараствания, може би даже едно на всяка среща.

Фед е подготвен да ги увеличи с повече от една четвърт процентен пункт един или повече пъти, в случай че е належащо, сподели Джером Пауъл. " Ако заключим, че е подходящо да действаме по-агресивно посредством повишение на лихвите по политиката с повече от 25 базисни точки на среща или няколко срещи, ще го създадем ".

Инфлацията може да се увеличи в Съединените щати до началото на зимата и по-късно единствено да стартира да се забавя, съгласно чиновник на централната банка на Съединени американски щати, който акцентира в понеделник, че битката против това нарастване на цените е неговата " най-голяма грижа " за 2022 година

" Основното ми съмнение е, че ще достигнем пик на инфлацията при започване на зимата ", сподели президентът на Фед в Атланта Рафаел Бостик пред кореспонденти.

Очаква 4,1% инфлация, която е " доста висока ". В сряда, в края на последното си съвещание, Фед актуализира своята икономическа вероятност и преразгледа внезапно прогнозата си за инфлация до 4,3%, два пъти повече от предстоящото през декември.
 Симеон Дянков: Правителството да вземе пакет противоинфлационни ограничения
Симеон Дянков: Правителството да вземе пакет противоинфлационни ограничения

У нас инфлацията е 3% над междинната в Европейски Съюз съгласно Евростат

Покачващите се потребителски цени, разтърсванията във веригата на доставки, възходящите разноски за сила и ястребът на Федералния запас, който е решен да овладее инфлацията: Това са тревожните характерности на американската стопанска система, които карат някои специалисти да сигнализират за допустимо връщане към " стагфлация " в стила на 70-те години на предишния век, написа FoxBusiness.

Стагфлацията е композиция от икономическа застоялост и висока инфлация, характеризираща се с повишаване на потребителските цени, както и висока безработица.

Феноменът опустоши стопанската система на Съединени американски щати през 70-те и началото на 80-те години на предишния век, защото внезапното повишение на цените на петрола, растящата безработица и леката парична политика доведоха показателя на потребителските цени до 14,8% през 1980 година, принуждавайки политиците на Фед да покачат лихвите до близо 20% през 1980 година

Издайнически симптом и разследване от стагфлацията е покачването на цените на силата, съгласно доста икономисти, които считат, че това се случва, когато неочакваното нарастване на цената на петрола понижава индустриалния потенциал на стопанската система. Например през 1973 година Организацията на страните експортьорки на нефт наложи ембарго върху доставките на нефт за Съединени американски щати поради поддръжката за Израел.

Началото на ембаргото изостри възходящата серпантина на цените на петрола, като цената за барел се удвои и по-късно се учетвори. Повишаващите се цени на петрола постановиха невероятни разноски на потребителите, които бяха принудени да се сблъскват с дълги опашки на бензиностанциите и ограничения за нормиране като " четно-нечетни " покупки по номер на лиценза.

Това беше огромен потрес за стопанска система, която разчиташе на на ниска цена непознат нефт.

Въпреки че изглеждаше, че рецесията избледня с премахването на петролното ембарго през 1974 година, облекчението бе краткотрайно: Иранската гражданска война докара до втора вълна от трагично високи цени през 1978-1979 година

Някои икономисти считат, че американската стопанска система демонстрира признаци на " стагфлация " през днешния ден, защото съветската инвазия в Украйна докара до повишаване на цените на петрола. Американците към този момент се бореха с най-голямата инфлация от 40 години, което накара централната банка на Съединени американски щати да стартира нападателно да стяга паричната политика с поредност от предстоящи покачвания на лихвите.

Бившият министър на финансите Лари Съмърс, прочут инфлационен ястреб, упрекна Фед, че е тълкувал неправилно скока на инфлацията и е чакал прекомерно дълго, с цел да предприеме дейности за потушаване на скока на цените. По този метод, написа Самърс в неотдавнашна обява на Washington Post, централната банка проправи пътя към " стагфлация ".

" Вярвам, че Фед не осъзнава мащаба на грешките си през последната година, работи с несъответствуваща и рискова рамка и би трябвало да предприеме доста по-строги дейности, с цел да поддържа ценова непоклатимост ", написа Съмърс. " Текущата траектория на политиката на Фед евентуално ще докара до стагфлация, като междинната безработица и инфлацията ще бъдат приблизително над 5% през идващите няколко години - и в последна сметка ще се стигне до огромна криза.

Даниел ДиМартино Бут, основен изпълнителен шеф и основен пълководец на Quill Intelligence и някогашен консултант на президент на Фед в Далас, сподели, че стагфлацията " наподобява неизбежно развиване ". Тя цитира намаляващите прогнози за стопански напредък за първото тримесечие, както и инфлацията за сила и храни, която е двойно повече от тази през 70-те години на предишния век.

" Вместо да има способността да облекчи паричната политика в забавяща се стопанска система, Фед стартира акция за стягане ", сподели тя.
 Associated Press: Защо инфлацията в Съединени американски щати е толкоз висока и по кое време ще намалее?
Associated Press: Защо инфлацията в Съединени американски щати е толкоз висока и по кое време ще намалее?

Икономисти се майтапят тъмно, че показателят на потребителските цени би трябвало да значи " показател на потребителската болежка "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР