Няма случай на морбили във Варна, резултатите на предполагаемата заболяла

...
Няма случай на морбили във Варна, резултатите на предполагаемата заболяла
Коментари Харесай

Няма случай на морбили във Варна, резултатите на предполагаемата заболяла са отрицателни

Няма случай на морбили във Варна, резултатите на хипотетичната заболяла от морбили 40-годишната жена са негативни. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Варна доктор Янка Драганова от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) във връзка със считания за първи случай на морбили в града. Жената беше призната в Инфекциозната клиника към УМБАЛ „ Света Марина” на 25 февруари. По думите на доктор Янка Драганова, дамата е имала типичните признаци на заразната болест, съпроводени с обрив, само че резултатите от лабораторните проучвания в София са негативни.
" По клиника инфекционистите бяха безапелационни, че е морбили. Ние направихме всичко допустимо и действахме според диагноза морбили, като бяхме задължени да изпратим и серум към централната лаборатория в София за потвърждаване. За да кажем, че една диагноза е доказана, би трябвало да има и лабораторно потвърждаване и се оказа, че резултатите са негативни за пресни антитела против морбилна зараза ", сподели доктор Янка Драганова.
Тя добави, че откакто лабораторните резултати са удостоверили, че това не е морбили, броят на случаите за цялата страна, стават 50.
" Вече от 51, остават 50 на този стадий в страната.Те на следващия ден може да са повече, само че става на въпрос, че варненският случай отпада, тъй като е доста значима тази национална система. Те всекидневно ги рапортуват и в Европейския център за надзор на заразни и паразитни заболявания. Така, че нашето морбили отпада, като ще следим обстановката естествено ", изясни доктор Янка Драганова. От РЗИ напомнят на родителите, че единственото несъмнено средство за предотвратяване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР