Няма шанс да е оцелял. След като е обявен в

...
Няма шанс да е оцелял. След като е обявен в
Коментари Харесай

Алпинист за Скатов: Чудеса на К2 почти не стават

Няма късмет да е оживял. След като е разгласен в неопределеност от тези, които са били към него – няма късмет. Може да се надяваме на знамение, само че чудеса от този жанр съвсем не стават там. Това сподели пред Kmeta.bg алпинистът Дойчин Василев във връзка последната информация, че Атанас Скатов е липсващ на слизане към базовия лагер на К2.

" При тези условия би трявало да е ясно, че всичко може да се случи. Още повече, че имаше скоро случай, в който върхът беше изкачен от други алпинисти, съпроводен с покруса - като един от участниците почина. Недоумявам по какъв начин Скатов реши да рискува до дъно. Трудностите са толкоз доста. Но всеки взема решение съгласно квалификацията си, чувствата си към планината, подготовката... доста са факторите ", уточни Васил.

По думите му първо би трябвало да се обясни случаят - по какъв начин е станал, има ли очевидци... вероятно би могло да се откри тялото му, счита той.

" К2 е доста тежък и рисков. Лошото е, че много хората го подценяват, надценяват личните си благоприятни условия и това е резултатът ", съобщи аплинистът.
Върхът е наобиколен с въжета по доста направления. По този, по който Скатов се е изкачвал годишно се поставят все нови и нови и въжета, само че за идващите катерачи те стават остарели. Едно спиране води до такива произшествия. В историята има доста такива случаи. Йежи Кукучка - огромният полски планинар почина тъкмо по този метод, изясни Василев.

" Разчитайки на здравината на нещо непознато, на едно въже, което не знаете по кое време е поставено, какъв брой е крепко вие залагате живота си на карта ", безапелационен е той.

Дали има късмет да бъде открито тялото на родния планинар Василев разяснява, че зависи от терена, би трябвало да има хора, които да се ангажират с това, да се направи избавителна акция.

" Това ще бъде освен поука в този момент, само че и за бъдещите алпинисти, които биха тръгнали по същия маршрут другата година ", заключи той.

По думите му човек би трябвало да е маскимално квалифициран физически, душевен и механически, с цел да тръгне да изкачва К2. И да има шанс. " Толкова доста нещастия са се разигравали там, че човек в случай че се замисли ще си направи доста съществени заключения. Има случаи, при когато са загивали по 12-13 индивида на сезон ", посочи Дойчин Василев.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР