Няма сериозни проблеми с нивата на реките и няма преливащи

...
Няма сериозни проблеми с нивата на реките и няма преливащи
Коментари Харесай

Няма сериозни проблеми с нивата на реките и няма преливащи язовири

Няма съществени проблеми с равнищата на реките и няма преливащи язовири . Реките са под жълтия предел , разяснява пред Българска национална телевизия.нж. Гергана Георгиева - основен специалист в Басейнова дирекция - Пловдив.

Река Марица е покачила равнището на води си, само че това не е сериозно, най-вече превалявания през последните дни са паднали в региона на Асеновград и Пловдив . Министерство на околната среда и водите е задействала оперативното звено незабавно след прогнозата за рискови феномени. Два пъти на ден се изпаща информация към Министерството на околната среда и водите от Басейновите дирекции, а дежурствата са непрекъснати.

" Вече всичко се е успокоило . Леко са нараснали равнищата на реките, само че това не е рисково. Те са под жълтия предел на предизвестие от системите за ранно предизвестие ", изяснява инж. Георгиева.

Критични сектори са през предишните дни на места с интензивни превалявания като Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик и други, само че за момента обстановката е овладяна.

" Има системи за ранно предизвестие за водни равнища на реките и те пускат модели и предвиждат водните равнища пет дни напред в реките. Прогнозите са в зелената зона - т.е. няма предизвестие. С изключение на горната част на Тунджа, над Жребчево, само че и там няма нищо притеснително ", добавя инж. Георгиева.
 Още 5 старозагорски села оповестиха отчасти бедствено състояние поради дъждовете
Още 5 старозагорски села оповестиха отчасти бедствено състояние поради дъждовете

Това са Опан, Бяло поле, Васил Левски, Тракия и Бял извор

Наводнените села и Северната индустриална зона в Ловешко се дължат на проливните дъждове , които валяха близо час през вчерашния ден. Преливащи язовири или язовири в спешно положение няма . Язовир " Скока " е тестван и преливникът му работи, язовирната стена е здрава и има свободен размер.

Бедственото положение в село Соколово се дължи единствено на дъждовете , защото те не престават към този момент втора седмица и нивите и ливадите не могат да поемат повече вода. Затова и дъждовете се събират в най-ниската точка в селото. Дъждовете през вчерашния ден са отнесли настилката на пътищата в селото, както и всичко от градините на хората. Кметът обаче увери, че бедстващи хора няма.

Още през вчерашния ден Министерски съвет е отпуснал 230 хиляди лв. за корекция на изнесената настилка на пътищата.
 С внимание наблюдават Тунджа и Марица идващите дни
С внимание наблюдават Тунджа и Марица идващите дни

Очаква се равнищата им да се покачат

Във връзка с записаните превалявания през миналото денонощие, както и оповестено от Национален институт по метеорология и хидрология предизвестие от първа степен (жълт код ) за интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевици в областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, София, Пазарджик и Пловдив, е задействан 24-часов режим на работа на Оперативното звено за попречване на рискове от нездравословното влияние на водите към Министерство на околната среда и водите и в четирите Басейнови дирекции в страната.

Анализ на хидрологичната конюнктура:

Анализът е изработен на база измерени водни стоежи и изчислени по краткотрайни основни криви водни количества от оперативни стандартни и автоматизирани хидрометрични станции на Национален институт по метеорология и хидрология.

Дунавски басейн: Нивата на по-голяма част от следените реки са се повишили доста в резултат на превалявания. Отчетените съмнения на речните равнища в следени водосбори са както следва: за водосбора на р. Огоста от -10 см до +14 см, за водосбора на р. Искър от -64 см до +140 см, за водосбора на р. Вит от -56 см до +148 см; за водосбора на р. Осъм от -49 см до +128 см; за водосбора на р. Янтра от -172 см до +384 см; за водосбора на р. Русенски Лом от -143 см до +181 см. Водните количества на реките в басейна са към и над праговете за високи води.

Черноморски басейн: Нивата на реките в басейна са останали без основни промени. Регистрираните съмнения на речните равнища са от -9 см до +3 см. В резултат на превалявания е регистрирано по-значително покачване на водното равнище на р. Луда Камчия при с. Бероново (+31 см). Водните количества на реките са към и под праговете за междинни води, като се изключи водното количество на р. Луда Камчия при с. Бероново, което е към прага за високи води.

Източнобеломорски басейн: Нивата на следените реки в басейна са се повишили, в резултат на превалявания и оттичане. Регистрираните съмнения на речните равнища са както следва: за водосбора на р. Тунджа от -62 см до +138 см; за водосбора на р. Марица от -80 см до +124 см; за водосбора на р. Арда от -40 см до +61 см. В резултат на работата на хидротехнически уреди е записано по-значително изменение на водното равнище на р. Въча (-83/+84 см). Водните количества на реките са към и под праговете за междинни води, като се изключи р. Тунджа при с. Павел Баня и р. Тополница при с. Поибрене, р. Марица при гр. Първомай, р. Сазлийка при Гълъбово, р. Харманлийска при гр. Харманли и р. Върбица при сп. Джебел, които са към праговете за високи води.

Западнобеломорски басейн: Нивата на следените реки в басейна са се повишили, в резултат на превалявания. Регистрираните съмнения на речните равнища за водосбора на р. Места са от -3 см до +13 см, а във водосбора на р. Струма от -12 см до +13 см. Водните количества на реките в басейна са към и под праговете за междинни води, като се изключи р. Места при с. Момина кула и р. Джерман при гр. Дупница.

Хидрологична прогноза

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от Национален институт по метеорология и хидрология:

Дунавски басейн: През идващите три дни в резултат на превалявания и оттичане водните равнища на реките в басейна ще се покачват, като по обилни ще бъдат в реките западно от р. Русенски Лом. Водните количества ще бъдат под праговете за предизвестие.

В резултат на интензивни превалявания има възможност от пораждане на местни наводнения както следва: В ранните утринни часове на 04.06 в горните елементи от водосбора на р. Стари Искър - р. Макоцевска и р. Лесновска до вливането им в р. Стари Искър. В утринните часове на 04.06 в горната част от басейна на р. Вит - водосбора на р. Черни Вит и р. Костина .

Моделът за водосбора на р. Огоста предвижда: Прогнозираните водни количества на 04, 05 и 06.06.2019 година ще бъдат над средномногогодишните стойности. През идващите три дни, вследствие на превалявания ще има краткотрайни покачвания на речните равнища в горното течение на главната река и в притоците ѝ р. Дългоделска Огоста, р. Златица, р. Бързия, р. Ботуня и р. Скът. До 06.06 водните равнища в междинното и долното течение на главната река ще се покачват, в резултат на превалявания и оттичане. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Искър предвижда : Прогнозираните водни количества на 04, 05 и 06.06.2019 година ще бъдат над средномногогодишните стойности. През идващите три дни в резултат на превалявания, ще има краткотрайни покачвания на речните равнища във водосбора. По-значителни ще са покачванията през днешния ден на водните равнища на реките във водосборите: над бент. Панчарево, р. Владайска, р. Лесновска, р. Малък Искър; в следобедните часове на 04.06 на водните равнища на реките във водосборите: над бент. Панчарево, р. Владайска, р. Искрецка, р. Малък Искър; в следобедните часове на 05.06 на водните равнища на реките във водосборите: над бент. Панчарево, р. Лесновска, р. Блато, р. Малък Искър и в следобедните часове на 06.06 на водните равнища на реките във водосборите: над бент. Панчарево, р. Искрецка, р. Малък Искър. Значително ще бъде покачването на водното равнище в междинното и долното течение на главната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, а в долното течение на главната река към жълтия предел за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра предвижда: Прогнозираните водни количества за 04, 05 и 06.06.2019 година ще бъдат над средномногогодишните стойности. През идващите 3 дни вследствие на превалявания ще има краткотрайни покачвания на водните равнища в горното течение на главната река и в притоците ѝ р. Росица, р. Дряновска, р. Лефеджа. До 06.06 водните равнища в междинното и долното течение на главната река ще се покачват, в резултат на превалявания и оттичане. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом предвижда: Прогнозираното водно количество в долното течение на р. Черни Лом на 04, 05, 06, 07 и 08.06.2019 година ще бъде към средномногогодишната стойност. През идващите 4-5 дни, в резултат на превалявания ще има краткотрайни покачвания на водните равнища на реките във водосбора. Водното количество ще бъде под прага за внимание.

Черноморски басейн: На 04.06, вследствие на превалявания ще има покачвания на речните равнища във водосбора на р. Камчия и във водосборите на реките ситуирани на юг нея. На 05 и 06.06 речните равнища в басейна ще се намаляват. Водните количества ще бъдат под праговете за предизвестие.

Източнобеломорски басейн: През идващите три дни в резултат на превалявания в следобедните и вечерни часове речните равнища ще се покачват кратковременно, като по-значителни покачвания се чакат в горното течение на р. Тунджа над бент. Жребчево и в горното и междинното течение на р. Марица. В резултат на оттичане от 04.06 ще има покачвания на водните равнища в междинните и долните течения на р. Тунджа и р. Марица.

Системата за ранно предизвестие за водосборите на реките Марица и Тунджа на Национален институт по метеорология и хидрология предвижда: Водното равнище на р. Тунджа при гр. Ямбол ще премине над жълтия предел за предизвестие във вечерните часове на 04.06.2019 година Водното равнище на р. Тунджа при гр. Елхово ще премине над жълтия прага за предизвестие в утринните часове на 05.06.2019 година.

Системата за ранно предизвестие за водосбора на река Арда на Национален институт по метеорология и хидрология предвижда: Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн : През идващите три дни, вследствие на превалявания в следобедните и вечерни часове, ще има краткотрайни покачвания на речните равнища в басейна, основно в планинските водосбори на р. Места и р. Струма. Водните количества ще бъдат под праговете за предизвестие.

В направените прогнози не се регистрира работата и ретензионната дарба на хидротехническите уреди.

За 4 юни 2019 година заради продължаващата валежна конюнктура в страната, Национален институт по метеорология и хидрология афишира предизвестие от първа степен (жълт код) за интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевици, градушки и увеличаване напразно в Западна и Централна България. На места се чакат количества до 20-25 л/кв.м, в планинските региони и повече.

Налични завирени размери в язовири по приложение 1 на Закон за водите с трансгранично въздействие:

За Каскада " Арда ": Язовир " Кърджали " - 360,238 млн. м3, което е 72,45 % от общия му обем; Язовир " Студен бунар " - 292,019 млн. м3, което е 75,31 % от общия му обем; Язовир " Ивайловград " - 120,038 млн. м3, което е 76,60 % от общия му размер.

За Каскада " Горна Тунджа ": Язовир " Копринка " - 96,893 млн. м3, което е 68,13 % от общия му обем; Язовир " Жребчево " - 177,376 млн. м3, което е 44,34 % от общия му размер.
 Дъждовете не престават, 15 области са с жълт код
Дъждовете не престават, 15 области са с жълт код

Гръмотевична интензивност и градушки…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР