Няма сериозен недостиг на антибиотици. Търсенето е по-слабо в сравнение

...
Няма сериозен недостиг на антибиотици. Търсенето е по-слабо в сравнение
Коментари Харесай

Търсенето на антибиотици - по-слабо в сравнение с втората вълна на COVID-19

Няма сериозен дефицит на антибиотици. Търсенето е по-слабо спрямо втората вълна на заболеваемост от ковид. Това сподели пред главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. 

Относно електронните предписания Маринов разясни, че те към момента са прекомерно малко. " От 1 май нататък би трябвало всички наставления да бъдат електронни. Фармацевтите са подготвени за това, софтуерът също. Хартиените предписания обаче ще продължат да бъдат изпълнявани и по-късно ", уточни той.

По думите му, към момента се виждат готови рецепти, на които единствено се прибавя името на пациента. " Прави усещане, че част от нещата са безусловно взаимоизключващи се. Изписват се по едно и също време кортикорстероид и имуностимулатор да вземем за пример. Кортикостероидът понижава имунитета, имуностимулаторът го ускорява ", изясни Маринов и посъветва пациентите да задават повече уточняващи въпроси за предписваните им лекарства.

В към 80% от случаите в международен мащаб се изписва антибиотик, а съгласно СЗО единствено в 8 на 100 от случаите на болнично лекуване на ковид се постанова да бъде одобряван антибиотик, уточни Димитър Маринов. " Плодовете на това презастраховане ще ги берем оттук насетне ", означи той. 

Запитан дали има дефицит на аспирин, той отговори, че към този момент няма дефицит на артикули, съдържащи ацетилсалицилова киселина.

" Търсят се и проби за антитела ", сподели още Димитър Маринов. Според него много хора към този момент са минали през болестта и е по-вероятно като се направи подобен тест, той да се окаже позитивен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР