"Няма съвпадения, има синхронизми", обичал да казва Федерико Фелини, чиято

...
"Няма съвпадения, има синхронизми", обичал да казва Федерико Фелини, чиято
Коментари Харесай

Сънищата обсебили Фелини, нарича ги знаци на съдбата и ги превръща във филми - slava.bg

"Няма съвпадения, има синхронизми ", обичал да споделя Федерико Фелини, чиято 100-годишнина светът, без България, означи в понеделник. Търсещ постоянно знаците на ориста във всичко, което ни се случва, той има вяра преди всичко в сънищата и несъмнено по тази причина филмите му наподобяват на сънища.

По тях избира артисти, имена на герои във филмите си, взема решение какво да прави или да не прави. Вярва също в имената, зодиите, психоналазита, която непрестанно се пробва да прави на всеки, който срещне по пътя си. Това си спомня една от най-големите му любови Сандра Мило. Двамата се срещат през 1962 година и имат 17-годишен разказ, без значение от брака му с Джулиета Мазина.

Още на първата година тя играе в един от най-знаменитите му филми Осем и половина. Другата му фамозна творба и евентуално най-популярния му филм е Долче вита - Сладък живот с паметната сцена във фонтана Треви, която сама по себе си е международна класика. Фелини става кръстник на фотографите на звезди, които цялата планета стартира да назовава по името на героя му Папарацо.

"Не, че имам какво да кажа,, само че го върша забавно ", спомня си думите на гения от Римини една от последните хубавици, които той трансформира в звезди - Анна Фалки пред РАИ. Взема я за художествена реклама на банка, за която също е бил въодушевен от собствен сън. Старите римляни още го помнят с всекидневния му график - грижите за 3-те негови котки, кафето на Пиаца дел Пополо в самото сърце на Вечния град, против жилището на нашата радостна вдовица Дарина Павлова.

Или в световноизвестното Антико Кафе Греко на улицата на бутиците - виа Кондоти, на две крачки от великите стъпала на Пиаца ди Спаня.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР