Няма съществени промени при системата „Бонус-малус”, а обвързването и със

...
Няма съществени промени при системата „Бонус-малус”, а обвързването и със
Коментари Харесай

Христо Радков: Няма съществени промени при системата „Бонус-малус”

Няма основни промени при системата „ Бонус-малус”, а обвързването и със Закона за придвижване по пътищата не е вярно. Това разяснява Христо Радков от Българското обединяване на водачите в " Лице в лице ".
„ Бонус-Малус ”: До 4 пъти по-скъпо за нарушителите, до 1/4 по-евтино за изрядните Механизмът ще проработи от 2021 година, притежателите на коли обаче ще би трябвало да попълнят в полиците си кой има право да кара колата
Оттам готвят и митинги, тъй като за слагането в едната или в другата категория главно ще се дефинира по скоростта.

Ако не съм предизвикал никакви ПТП-та, само че съм сниман да карам 3 пъти с превишена скорост над 20 км в час, това автоматизирано ме праща в най-високия клас за малус, а „ Гражданската” се оскъпява фрапантно, изясни Радков.
Експерти за новия пакет „ Бонус-Малус ”: По-приемлив е, ще има изгода от него Проектът планува до 400% оскъпяване на „ Гражданска отговорност ” за нарушителите на пътя
Той съобщи, че няма нищо срещу системата, само че че е „ глупост” обвързването й със закона.

Плащате си застраховка за вредите, които вероятно бихте предизвикали, на трети лица, с цел да може застрахователя да поеме тези вреди. Нормално е, в случай че вие причинявате повече вреди, да сте в малус категорията, обикновено е да сме в бонус категорията, нямаме нарушавания, разяснява той.

Снимка: bTV

Според него малко нещата са се трансформирали, като това колата да не носи греховете на притежателите си.

Но има и различен проблем, в случай че да вземем за пример ни вземе кола за спешна помощ, а колата остане някъде, в случай че не е вписан в листата на можещите да кара, никой не може да я реалокира, сподели още Радков.

Вижте целия диалог във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР