Няма съперничество и съревнование между Радев и Нинова. Радев е

Няма съперничество и съревнование между Радев и Нинова. Радев е ...

Елена Йончева: Няма съперничество и съревнование между Радев и Нинова.

"Няма съперничество и съревнование между Радев и Нинова. Радев е независима институция. В една демократична партия може да има много мнения и спорове и те да се водят на висок тон. Полезно е за партията и за държавата. По-лошо е когато няма различни мнения. Най-страшното е когато в една управляваща партия провежда конгреса си като в Северна Корея", това каза Елена Йончева в интервю за bTV.
Според нея "България беше очернена, но не нашата България, а тази на Бойко Борисов, който я създаде. Той каза, че не е чувал по-чудовищни неща, но сам ги създаде. Това разследване гради ниско доверие между институциите. Американското посолство и Брюксел предложиха помощта си. Ние имаме капацитета, имаме уникални криминалисти и професионалисти, но хората им нямат доверие."
"През 2006 години бяхме на едно място по свобода на медиите с Франция, а сега се нареждаме някъде около Конго. Очернени сме. Призовахме в това разследване да се включат чужди органи. Доверието в институциите е много ниско и едно международно участие щеше само да допринесе. Аз нямам съмнение, че нямаме добри експерти, но погледнете социалните мрежи и масовото мнение по въпроса. В една нормална правова държава не е нужно да идват експерти", допълни още Йончева.
"Аз ще ви кажа какво чудовищно нещо е прочел Борисов. В американски медии пише, че служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики. Цитиран е доклада на Държавния департамент от миналата година. Липсва държавност", продължи тя.
Попитана дали се реже от заплатите на депутатите, когато не ходят на работа в парламента, Йончева отговори еднозначно, че липсват само и единствено по уважителни причини. 
Йончева се изнерви, когато водещият я попита дали някога е имала съвместна офшорна фирма с Цветан Василев, заради твърденията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че тя има такава.
"Осъдих Борисов, а сега Делян Добрев ме съди, защото съм била изнесла информация за "Кумгейт". Аз нямам офшорна фирма с Цветан Цветанов и никога не съм имала такава. Работила съм в ТВ7 и единствените средства, с които съм боравила са техниката, която се поръчвали за там", каза още депутатката от БСП.
"Имам фирма с г-жа Блъскова. Тази фирма е купувала техническа екипировка. Ще осъдя и Делян Добрев, както и Цветан Цветанов, както осъдих Борисов за клевета. Всеки път, когато покажем далавера, аз съм заплашвана, че ще бъда съдена", допълни още Йончева. 

Източник: actualno.com