Няма риск за нарушаване на валутния борд. Това заяви председателят

...
Няма риск за нарушаване на валутния борд. Това заяви председателят
Коментари Харесай

Няма риск за валутния борд, остава до приемане на еврото

Няма риск за нарушение на валутния ръб. Това съобщи ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред „ Труд “ във връзка на информация, че препоръчани промени в Закона за Българска народна банка могат да доведат до отклонение от курса лев-евро.
Предложението е в закона за Българска народна банка да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, така наречен чакалня на еврозоната, формалният курс на лв. към еврото би трябвало да стане е еднакъв на курса, контрактуван по съответните резолюции сред Европейската централна банка и останалите страни от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната. Тези промени се вършат, с цел да въведем европейските наставления и са едно от изискванията нашата правна рамка да отговори на условията за участието ни еврозоната, изясни Стоянова. По думите й няма заплаха за борда, а всичко останало е нечиста сделка.
Правителството и Българската национална банка подписаха съглашение за изискванията, при които ще се водят договаряния включването на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, така наречен чакалня на еврозоната. Първите два уговорката в това съглашение споделят тъкмо това – курсът на лв. по отношение на еврото да остане какъвто е сега, уточни ръководителят на бюджетната комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР