Няма риск във Варна да попаднат заразени с птичи грип

...
Няма риск във Варна да попаднат заразени с птичи грип
Коментари Харесай

ОДБХ: Няма риск във Варна да попаднат заразени с птичи грип яйца

Няма риск във Варна да попаднат инфектирани с птичи грип яйца, увери шефът на Областната дирекция по сигурност на храните във Варна доктор Златина Димова, оповестява Черно море. Припомняме, че огнище на инфлуенца бе открито в птицеферма за кокошки носачки в Генерал Тошево. Предстои поетапно да бъдат убити и обезвредени 140 000 носачки. Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич.
Съгласно заповед на изпълнителния шеф на БАБХ месото от заклани домашни птици и яйцата, събрани от животновъдния обект по време на инкубационния интервал, ще бъдат проследени и унищожени под контрола на ветеринарен доктор.

Фермата няма да бъде населявана в идващите 6 месеца, с цел да бъде погубен вирусът на инфлуенцата. Повторно заселване се позволява едвам след прецизна стерилизация в обекта и към него. Нужни са строги ограничения, защото птичият грип е доста инфектиран и вирусът може да се популяризира даже с облеклата и обувките на хората, които са влизали в обекта, както и с картонените кори, в които се транспортират яйцата.

Към момента в ОДБХ - Варна, няма сигнали за нараснала смъртност в животновъдни обекти или за бедстващи или умрели птици. Д-р Златина Димова моли, в случай че жител забележи нещо сходно, незабавно да подаде сигнал на националния телефон на БАБХ или на дежурния телефон в ОДБХ - Варна.

Птичият грип може да е рисков за индивида единствено в случай че се съчетае с други болести, само че води до тежки стопански вреди. Най-сериозният преносител на вируса на инфлуенцата са дивите птици, защото те са развили имунитет към него и могат да го придвижват в латентна форма.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР