Няма риск от заболяване луда овца“ в България, заяви пред

...
Няма риск от заболяване луда овца“ в България, заяви пред
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ: Няма риск от заболяване „луда овца“ у нас

Няма риск от заболяване „ луда овца “ в България, съобщи пред БНР шефът на Агенцията по храните проф. Паскал Желязков.
Заболяване " луда овца " няма. То се споделя Скрейпи. При него заболяват обособени животни и никой не може да каже по какъв начин става. То не се предава от животно на животно. Смята се, че се предава с храна “, изясни той в предаването „ Преди всички “.

„ Вината за корупция постоянно е персонална, не може да хвърляме виновност върху цялата Агенция или върху всички хора, които се занимават с животни “, разяснява проф. Желязков и добави: „ Има случаи, когато нашите чиновници са подложени на корупционен напън. Но нормално хора, които са изрядни, те няма за какво да дават подкупи. Призовавам хората да си извършват отговорностите и условията по закон, а който желае по-късно рушвет от тях и им основава в допълнение напрежение, да осведомят органите на Агенцията и органите по правосъдие “.

Изменението на Закона за ветеринарно-медицинската активност се прави по отношение на повишение биосигурността на фермите, акцентира проф. Желязков и добави, че това е по отношение на африканската чума по свинете. Според него измененията в закона ще решат и въпроса с броя на прасетата, отглеждани в задните дворове на хората. Той означи, че са се натъкнали на задни дворове с по 100 свине: „ Апелирам сътрудниците – нарушителите, които не извършват наредбите, да бъдат глобени, тъй като по-късно този бумеранг се връща върху тях “.

Проф. Желязков сподели още, че сега формалните ветеринарни лекари не доближават, като има области, в които един ветеринарен доктор дава отговор за 3 области. Сега те ще би трябвало през избран интервал от време да посещават фермите, с които имат подписан контракт за обслужване. Затова: „ Ще ограничим активността на ветеринарния доктор в границите на общината или прилежащата община, само че покрай обекта “.

Идентификационната система е съвършена, безапелационен е шефът на БАБХ и изясни: „ Тя не е задоволителна, някой би трябвало да подава данни в тази система. След като записаните ветеринарни лекари не контактуват с фермите и фермерите не им подават информация, а записаните ветеринарни лекари не вкарват тази информация в системата – какво е отговорна системата? “.

Той акцентира, че в този момент е планувано да се постановат санкции за фермерите, които не подават тази информация. Ако се повтори, предстои на по-голяма глоба, добави Желязков.

Според него за страната е по-евтино труповете на умрелите животни да се обезвреждат през инсинераторите, а не през екарисажите, другояче цената е една и съща.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР