Няма риск от изкуствено покачване на цените след въвеждането на

...
Няма риск от изкуствено покачване на цените след въвеждането на
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма риск от изкуствено покачване на цените след въвеждането на еврото

Няма риск от изкуствено повишаване на цените след въвеждането на еврото в България, разгласи служебният министър на финансите Асен Василев, представен от БНР.

Той показа Плана за въвеждане на единната европейска валута, който към този момент е оповестен за публично разискване.

Индикативният период за въвеждането на еврото е януари 2024 година, а пет месеца преди тази дата и цяла година след нея, цените в магазините ще бъдат оповестени и в евро, и в левове, изясни Василев.

Месец след присъединението към еврозоната ще можем да плащаме и в левове, и в евро, изясни министърът.

„ И повода за това е, че в случай че го създадем за шест месеца, ще би трябвало да се води двойно счетоводство от безусловно всички, като се стартира от баничарниците и така нататък, което ще бъде лудница и за Национална агенция за приходите и за баничарниците “, сподели Асен Василев.

Шест месеца след въвеждането на еврото ще можем гратис да обръщаме лв. в единната европейска валута, а цяла година - да можем да съпоставим цените и в двете валути.

„ Ако ви е коствал 5 лева прахът за пране, примерно, да може да видите, че продължава да коства отново 5 лева, а не че някой около еврото е решил да подвига цената “, сподели министърът.

Какъв ще бъде обменният курс на лв. към еврото?

„ Точно както е записано в Българска народна банка сега “.

А точно – 1,95583 лв. за едно евро, удостовери Василев.

Какво ще се случи с лихвите по депозитите и заемите?

„ Най-вероятно ще минат на равнищата, които са настоящите по евровите депозити и по евровите заеми “.

Планът е направен поради периода от 30 юни т.г., когато е трябвало да бъде подготвен, само че би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание.

Министър Василев разяснява и въпроса за повишението на корпоративния налог. По думите му може да бъде призната 15 процентова ставка за мултинационалните компании, само че тя няма да се отнася за българските компании.

Становището е по отношение на изказване на една от политическите сили, съгласно което следва подвигаме на корпоративния налог на 15%, което Василев дефинира като „ целенасочени неистини “.

Инициативата на Г-7 се отнася за непознати компании с оборот над 750 млн. евро, при които най-малко 25% от активността им е у нас. В момента това се отнася за по-малко от 10 компании, изясни Василев. Текстовете ще влязат в действие най-рано след няколко години, когато има мнения и наставления ма Европейската комисия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР