Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на

...
Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на
Коментари Харесай

Министърът на финансите: Няма риск от фалит, няма риск за валутния борд, резервът е 10 милиарда

Няма риск от банкрут на страната, нито от интервенция на Международния валутен фонд и потребност да се тегли нов дълг. Фискалният запас е съвсем 10 милиарда лв..

Това успокои служебният министър на финансите Росица Велкова в изявление по във връзка изтеклия отчет в медиите. Тя разясни, че това са единствено два сюжета, създадени от Министерство на финансите във връзка дълготрайната бюджетна прогноза, която би трябвало да изготви и да показа в Брюксел. И тези сюжети са дискутирани авансово със обществените сътрудници.

Росица Велкова увери, че сходни опасности биха настъпили, в случай че се движим с недостиг от 6-7%, само че това все още не е по този начин. Нищо от предварителните прогнози няма да се случи, в случай че следваме 3% недостиг и финансите на страната са постоянни, което е другият сюжет, стана ясно от обяснението на финансовата министърка.

" Искам да уверя българските жители, че няма риск от банкрут. Държавата не е банкрутирала и няма риск. Няма риск и за валутния ръб.

При изискване, че ние следваме една дълготрайна фискална политика, която е в границите на 3%, тези опасности не са налице. Не може това да е банкрутирала страна при условия, че ние си плащаме постоянно бюджетните заплащания, отговорностите, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 милиарда дълг ", съобщи Росица Велкова.

" Фискалният запас, след заплащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, тъй че това не е банкрутирала страна и няма тези опасности.

Тези опасности са при един сюжет, който, защото сме служебно държавно управление, ние не би трябвало да променяме и да вършим политика, само че в тази ситуация предлагаме ограничения, с цел да осигурим фискална непоклатимост и да се обезпечат всички заплащания при недостиг от 3% ", изясни финансовата министърка.

Велкова изясни и за двата сюжета в отчета, които са били дискутирани със синдикатите, работодателите и с Националното съдружие на общините в Република България.

" Единият е, в случай че продължим с тези политики, които са по настоящото законодателство, както в приходната, по този начин и в разходната част, дефицитите за четирите години - от 2023 до 2026 година, ще се движат в диапазона сред 6-7%, което са прекомерно високи дефицити за подобен дълъг интервал, който би трябвало да представим пред Европейска комисия и в Народното събрание. Тогава ще настъпят тези " черни " сюжети, които бяха извадени отвън подтекста на отчета. Затова ние - министрите, се обединихме да създаваме тригодишната прогноза и плана за закон за идната година с недостиг от 3% ", посочи министърът на финансите.

Велкова добави, че не се цели да изпращаме послания към политическите партии, а моментът е дотолкоз съгласуван с предизборната акция, че според снадки закон за бюджета, до края на април би трябвало да бъде импортиран план на закон за държавния бюджет за 2023 година

В Брюксел би трябвало да бъде изпратена тригодишната бюджетна прогноза за 2024 - 2026 година " С оглед на внасянето на този проектозакон, би трябвало да се слагат на публично разискване данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е задачата ", посочи Велкова повода, заради която се постанова държавното управление да дискутира този документ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР