Няма риск да се окажем с кредит заради теча на

...
Няма риск да се окажем с кредит заради теча на
Коментари Харесай

Експерти очакват активизиране на Ало измамниците заради теча на данни от НАП

Няма риск да се окажем с заем поради теча на персонални данни от Национална агенция за приходите. Това стана ясно от коментара пред НоваТВ на Николай Цветанов, представител на компаниите за бързи заеми.

Дори при онлайн заемите има миг, в който лицето, декларирало заем се среща с консултанта лице в лице. Трябва да има съвпадане сред лицето, което кандидатства и титуляра на сметката, успокои Цветанов.

В един или различен стадий има физическа среща със заявителя, посочи той. Георги Тошев, кредитен съветник също успокоява, че няма по какъв начин да станем притежател на лизинг или на потребителски заем.

Трябва да сме доста деликатни със шерване на персонални данни, поучава той. Тошев допуска,че ще се засилват телефонните измамници.

Трябва да внимаваме къде и пред кого споделяме финансова информация и персонални данни, поучава той.

Припомняме, на 15 юли 2019 година ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите ревизираха сигнал от хакер, че е източена забележителна част от базата данни на Националната организация по приходите. Малко преди изявлението на президента от прокуратурата оповестиха, че арестуваният е освободен с претекст, че е належащо да се съберат повече доказателства.

Междувременно от Национална агенция за приходите оповестиха, че засекли теч на информация още през юни.

На идващия ден - 16 юли оповестиха, че вътрешен човек помагал за хакерската офанзива.

На 21 юли на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвиняване за киберпрестъплението, откакто той беше арестуван на работното си място.Беше открито, че младежът е пробил и уеб страницата на МОН преди 2 години.

Ден откакто стана ясно, че има пробив и теч на персонални данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и съобщи, че една от версиите, по които се работи, е с съветска диря.

По мотив хакерската офанзива министър председателят Бойко Борисов съобщи, че в Бъгария има неповторими вълшебници в IT сферата и би трябвало хакерите да работят за страната.

На 24 юли с обвиняване за тероризъм се снабди и работодателят на Кристиян - комерсиалният шеф на компанията Георги Янков. Той е упрекнат за това, че като подстрекател, съзнателно склонил избраният от властта като " бял хакер " Кристиян Бойков да извърши закононарушението с да сътвори ужас и боязън в популацията.

Взета му е мярка за неотклонение " гаранция " в размер на 20 000 лева Същото обвиняване като подстрекател е повдигнато на притежателя на " Тад груп " ЕООД Иван Тодоров.

Припомняме, Търговският указател също се срина на 10 август 2018 година Агенцията по вписванията оповестиха, че аргументите са механически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

На 16 август някогашният към този момент шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова съобщи че няма към този момент желание да подава оставка, а като определение за рецесията сподели: " Случват се такива неща. "

На идващия ден - 17 август, се състоя среща сред премиера Бойко Борисов и министъра на правораздаването Цецка Цачева. Срещата не бе оповестена авансово.

Премиерът Бойко Борисов изрече недоволството си от управлението на Агенцията по вписванията поради срутва. Борисов обаче съобщи, че промяна на управлението и уволнения няма да има, до момента в който рецесията не се овладее.

Въпреки това Даскалова подаде оставка още същия ден - 17 август. Прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи са сезирани по случая.

На 17 август беше възобновено и подаването на данни от Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров продан (RegiX), поддържана от Държавната организация " Електронно ръководство ".

Регистърът стартира да действа изцяло чак на 27 август.

При срутва на Търговския указател от организацията показаха като причина за срутва дефектирането на 4 дискови пространства от базата данни на Търговския указател. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР