Няма риск българските граничари, които са съдени в Турция за

...
Няма риск българските граничари, които са съдени в Турция за
Коментари Харесай

Държавата застава зад четиримата граничари, обвинени от турски съд

Няма риск българските граничари, които са съдени в Турция за ликвидиране на нарушител по време на работа да бъдат екстрадирани - обясниха специалисти по интернационално право. Случаят е отпреди 10 години. Днес граничарите и специалистите се събраха на незабавна среща по проблема в Министерството на правораздаването. Тя беше уговорена с поддръжката на кмета на Бургас и депутати от ГЕРБ. Граничарите са получили цялостна поддръжка от министерството.

Преди близо 10 години през 2009 година български съд приключва наказателното дело против четиримата граничари. А преди година те бяха оправдани и от Европейския съд за правата на индивида, сезиран от родственици на жертвата в търсене на отмъщение. През 2017 обаче турския углавен съд в Къркларели ги упрекна в ликвидиране.
Николай Костов: В онази обстановка бях пълководец на екипа. Действали сме според всички правила и законови разпореждания на страната, съобразени с Международното морско право. Михаил Цонков: Факт е, че има интернационалните спогодби сред Турция и България за признание на присъди, които Турция в един миг не ги признава и си продължава да ни съди.
Подписаната конвенция с Турция е от 1976 година - взаимно признание на правосъдните решения. Това значи, че една от двете страни няма право да води дело против някого, в случай че другата го оправдае или осъди. Въпреки това Турция повдига обвиняване на българите с претекста, че деяниято е осъществено на турски кораб, т.е. на турска територия.
Николай Петков: Получихме сигнал за нахлуване на непознат кораб в наша територия, получихме сигнал да му се извърши инспекция. Имаше нахлуване по отношение на нас, дори аз бях потърпевш - бях ранен в ръцете. При самото сбиване в действителност стана несъзнателен изстрел.
Днес граничарите бяха изслушани от кмета на Бургас Димитър Николов и депутати от ръководещата партия. В резултат последва бързо уговорена среща в София с специалисти от интернационалния юридически отдел на Министерството на правораздаването - в почивния ден, в опит да бъде открито решение на проблема.
Николай Петков: Ние сме си изпълнили гражданския и публичен дълг към Република България. Прекратяване на делото, тъй като това е единственият обективен и обоснован свършек на тази история съгласно мен.
Предстои среща на четиримата граничари и в Министерството на външните работи. Така ще бъдат прегледани всички благоприятни условия за реакция на обвиняванията на турския съд. Във вторник четиримата би трябвало да се явят в бургаския областен съд, с цел да се срещнат с обвиняванията от Турция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР