Няма резултат от издирването на двамата български моряци, паднали от

...
Няма резултат от издирването на двамата български моряци, паднали от
Коментари Харесай

Капитанът на „Стара планина" с извънреден ход заради инцидента с моряците

Няма резултат от издирването на двамата български моряци, паднали от борда на кораба "Стара планина ". Както БЛИЦ писа избавителната интервенция в Норвежко море беше дефинитивно прекъсната.


Разследването би трябвало да откри за какво двамата моряци са били на открита палуба при толкоз неприятно време без спомагателни ограничения за сигурност, прецизира bTV.

Двамата мъже са били ударени от висока вълна през вчерашния ден сутринта. Норвежкият избавителен координационен център изпрати два хеликоптера, само че ги отзова след 7 часа търсене.

Днес до обед "Стара планина " е траял с обход и оглед на региона, след което е напуснал зоната. Инцидентът е станал на близо 400 км от сушата в интернационалните води.

„ Смята се, че при тези условия на студена вода, на такова мощно неспокойствие, без жилетки или специфични костюми, възможностите да оцелеят са минимални”, съобщи Вера Шатилова – дипломат в Норвегия.

Времето в Норвежко море е било сериозно – 9-метрови талази, вятър със скорост над 70 км в час и температура на водата 6 градуса. В такива условия човек може да оживее до 3 часа.


Ледените води сковават човешкото тяло 32 пъти по-бързо от студения въздух, сочат управленията за морско оцеляване в рискови условия.

На въпрос дали е наложително при неприятно време моряците да излязат със специфични костюми на палубата кап. Димитър Димитров – зам.-президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, съобщи, че не е:

„ Но в неприятно време, прави се оценка на риска, капитанът на кораба нормално преценя и тогава към този момент може да издаде спомагателни разпоредби на хората, които работят в открита палуба”, добави той.


Собственикът на кораба не разкрива самоличността на моряците, само че е уведомил фамилиите им. В писмена позиция от Българския морски флот прецизират, че следствие ще проведат капитанът, профилирано звено на сдружението и Малта, под чийто байрак плава корабът.

От „ Параходство български морски флот ", притежател на плавателния съд оповестиха, че последно корабът е инспектиран на 9 декември предходната година по отношение на условията за морска сигурност. Инспекциите са приключили без забележки от страна на контролните органи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР