Няма решение за централно преминаване към онлайн обучение от края

...
Няма решение за централно преминаване към онлайн обучение от края
Коментари Харесай

Училищата на онлайн обучение ще трябва да се връщат в клас след 7, 10 или 14 дни |

Няма решение за централно прекосяване към онлайн образование от края на октомври. Това разгласи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред Българска национална телевизия.

Даваме 7-, 10- или 14-дневен период на учебните заведения, в които не се учи присъствено, да се върнат в клас, сподели още Михайлова.

В момента отсъстват 0,5% от учителите поради ковид или грипоподобни признаци. 6 учебни заведения учат онлайн.

От през вчерашния ден МОН позволи шефовете на учебните заведения да оферират на министъра прекосяване към отдалечено образование, даже и да няма наставление от РЗИ в съответната област, което зам.-министъра изясни по този начин: " Училището ще вземе решение тогава, когато няма наставление от РЗИ. Тоест в случай че до преди няколко дни трябваше наложително да има наставление от РЗИ, тук към този момент може да се вземе решение, което да е съответно за ситуацията в съответното учебно заведение - нараснал брой възпитаници, нараснал брой учители, огромен брой карантинирани паралелки ".

В отговор на въпрос тя подсети, че в клас учениците могат да бъдат без маски, само че не е неразрешено да са с маски. Тезата, че децата би трябвало да са с маски в час застъпи тази заран Диян Стаматов, шеф на столичното 119. учебно заведение, който е и ръководител на Съюза на работодателите в системата на междинното обучение.

Михайлова отправи и следния апел:

" Още през септември помолих учениците - а когато един преподавател моли, би трябвало да се възприема като наложително - да стоят у дома, да си пишат домашните, да си учат уроците, оптимално да се въздържат от визити на инцидентни места, където няма гаранция за тяхната сигурност, за това, че са спазени всички условия. Защото сега това да бъдеш виновен към себе си и да се пазиш значи, че ти по този метод пазиш всички останали, предвид на това, че и доста постоянно при децата този вирус е асимптомен. Затова още веднъж приканвам учениците: от учебно заведение - у дома, това да им е главният маршрут ".

За технологията на прекосяване към онлайн образование тя посочи, че устройствата ще се дават на учители и възпитаници, с цел да работят с тях и когато се върнат в клас, а друго учебно заведение би трябвало да прекрати присъствената форма, ще може да ги взема.

Относно детските градини тя сподели, че там итуацията е в естествените граници.

Зам.-министър Михайлова изрази съболезнованията си към околните на умрелите учители. " Няма думи, с които да намалиш болката при загуба на живот. Това е персонална човешка покруса. "

Едно от учебните заведения със смъртен случай поради Коронавирус е шуменската Професионална гимназия " Асен Златаров ". То от през днешния ден учи онлайн, откакто 49-годишна учителка, която работи с 19 деца със специфични просветителни потребности там, умря 12 дни, откакто се разболя от ковид.

Училището ще мине временно в отдалечена форма на образование, сподели шефът Веселин Тодоров пред bTV.

Екипът е смутен от случилото се, а учениците работят психотерапевти.

По думите му всички ученици на гимназията са готови за работа в електронна среда, като за новоприетите осмокласници е имало образование през септември и октомври.

При учениците заболеваемостта е под 1%, каза регионалният шеф проф. Стефан Желев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР