Няма решение на България за присъединяване или не към Глобалния

Няма решение на България за присъединяване или не към Глобалния ...

Захариева: Няма решение на България за присъединяване към Пакта за миграцията към ООН.

Няма решение на България за присъединяване или не към Глобалния пакт за безопасна, организирана и законна миграция към ООН. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в кулоарите на парламента току-що. Тя и колегите й на вътрешните работи Младен Маринов и на социалната политика Бисер Петков дадоха извънреден брифинг след декларация на БСП. В нея соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че документът стимулира по-голям миграция, попита кога е одобрен от правителството и поиска дебат по темата в парламента.

Няма как България да вземе решение да се присъедини или не към подобен документ без дебат в парламента и без да сме сигурни, че той ще отговаря на всичките ни цели, коментира Захариева. И обясни, че документът няма на узакони незаконната миграция.

Тя обясни, че по документа се работи от 2,5 г., а експерти от трите ведомства правят преглед точка по точка, за да се види дали има такива, които не съответстват на българските цели. Да спят спокойно БСП, допълни вицепремиерът. И оприличи кампанията на червените като тази срещу Истанбулската конвенция. Очевидно интересите са да бягаме от всичко, което е свързано съучастие на България в международни организации, допълни тя.

Българската позиция по този проблем е ясна - спиране на незаконна миграция, всяка държава да определя сама колко и какви мигранти да приема, обща международна борба с трафикантите. И никаква друга позиция България няма и не може да има, категорична бе Захариева.

На 14 ноември ще има дебат по пакта в парламентарната комисия по външна политика.

Не трябва да се спекулира със страховети на гражданите, ние търсим интереса на нашата държава, каза и вътрешния министър Младен Маринов. И отчете, че многократно се е повишил броя на върнатите незаконно пребиваващи у нас.

Източник: dnesplus.bg