Няма регистрирани нарушения в обектите, предлагащи риба на пазара в

...
Няма регистрирани нарушения в обектите, предлагащи риба на пазара в
Коментари Харесай

Няма нарушения при търговците на риба за Никулден

Няма регистрирани нарушавания в обектите, предлагащи риба на пазара в София досега. Това сподели за утринния блок на Радио Фокус началникът на отдела по надзор на храните в Българската организация по сигурност на храните за София-град доктор Галя Викьова. Тя напомни, че в навечерието на Никулден инспекциите са засилени.

Рибата би трябвало да се предлага единствено в регламентирани обекти и да бъде съпроводена с документи доказващи произхода й, изясни тя и посочи, че охладената риба се съхранява върху лед на към 0°, а замразената при -18°. Викьова даде и съответни препоръки за потребителите, с които да са сигурни, че рибата, която закупуват, е прясна.

„ Очите би трябвало да са бистри и изпъкнали. Люспите би трябвало да са прилепнали към тялото, а слузта, която се отделя би трябвало да е бистра и транспарантна. Хрилете би трябвало да са розово-червеникави, да няма мощно издуване на корема, нито вдлъбване на мускулатурата при напън. Мускулатурата би трябвало да е еластична и бързо да се възстановя след напън с пръст “, означи тя.

Д-р Галя Викьова сподели още, че при подозрения консуматори могат да се извърнат към БАБХ, която ще извърши съответните инспекции. Санкциите за нарушителите са разнообразни и варират от 500 лева до 3000 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР