Няма публичен регистър, който да посочи колко още деца и

...
Няма публичен регистър, който да посочи колко още деца и
Коментари Харесай

Лекар: Няма публичен регистър за децата като Мими

Няма обществен указател, който да уточни какъв брой още деца и техните родители са сложени в обстановката на фамилията на 6-годишната Мария. Това заяви в предаването „ Важното, казано на глас “ по bTV Радио Красимира Величкова от Българския дарителски конгрес.

„ Въпреки, че правилника и наредбата задължават касата този лист да бъде обществен, той в действителност е заключен и прикрит “, добави тя.

Your browser does not support the audio element.

„ Тревожен е фактът, че от момента, в който фондът беше трансфериран към НЗОК, дарителските акции са се нараснали “, изясни педиатърът доктор Бояна Петкова, която познава случая с дребната Мими от години. Според тях има доста невидими деца, които са в лечебните заведения и фамилиите им сами търсят финансиране за лекуването. Те не разчитат на страната, тъй като процедурата за кандидатстване в НЗОК е тромава и тежка, разясниха специалистите.
„ Медицински контрол " стартира инспекция на парите за лекуването на дребната Мими Според НЗОК болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ ” е показала по-голяма цена от тази, поискана от майката на детето
„ Днес приказвах с доктор от детската онкохематология. Той изясни, че те подават заявки към касата за всяко дете, което се лекува по протокол. Нямат никаква противоположна връзка, не съумяват да се свържат по имейл, няма човек в НЗОК, който да дава отговор особено за това. На никого не е ясна процедурата. От всичките подадени от тях заявки, има утвърдени единствено две. И никой не знае за какво навръх тези деца са утвърдени, а всички други са висящи “, сподели доктор Бояна Петкова.

Тя разяснява и дейностите на сътрудниците си от ИСУЛ:„ Мария беше терминално болно дете. Не мисля, че фамилията й трябваше да бъде сложено в тази обстановка. Но би трябвало да си дадем сметка, че нито лекарите, нито болничното заведение могат да работят с лекарства, които никой не заплаща. Това е един систематичен проблем и казусът с Мария го извади на показ. И този проблем ще визира още деца”, сподели още доктор Бояна Петкова.

Попитана за изискванията, в които работят педиатрите в България, доктор Бояна Петкова съобщи: „ За страдание финансирането на опазването на здравето в България към момента е подвластно от лобисткия принцип. Педиатрията няма лоби, не носи пари. Тя не работи с лекарства или медицински произведения, от които могат да се вземат комисионни и от педиатрията не може да се печели”, счита лекарката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР