Няма пряка заплаха за сигурността на страната. Това е заключението

...
Няма пряка заплаха за сигурността на страната. Това е заключението
Коментари Харесай

Властта за операцията в Сирия: Няма пряка заплаха за сигурността у нас

Няма директна опасност за сигурността на страната. Това е заключението на службите за сигурност след ескалацията на напрежението в Северна Сирия.

Премиерът изиска среща с президента за подхванатите ограничения за защита на границата и за сигурността на жителите.
Българският министър председател: Подкрепяме съглашението с Турция, а не интервенцията в Сирия Настояваме интервенцията да бъде прекъсната, тъй като води до филантропична рецесия, съобщи министър председателят
Нашата позиция е ясна и непроменена, стана ясно след срещата. Ние осъждаме интервенцията на Турция в Сирия, само че поддържаме съглашението сред Анкара и Брюксел за милионите бежанци, тъй като не желаеме те да дойдат на българска територия. Има един колорит - не сме съгласни в сегашната обстановка да бъдат наложени наказания на Турция.

Държавните мъже заседаваха към 2 часа и половина. Първо съвещанието беше във формат съвет по сигурността при премиера, а след това по самодейност на Борисов всички участници в съвета пристигнаха при президента.

Снимка: Президентство на Република България

Премиерът Бойко Борисов разгласи, че застава зад спазването на съглашението на Турция с Европейския съюз за 4-те милиона бежанци на нейна територия.

„ Ако в България влязат 50-100 или 200 хиляди мигранти, аз не знам какво въобще ще се случи със страната и до момента в който Турция съблюдава съглашението и то работи съвършено, аз съм задължен поради нашата сигурност да не отстъпвам тази позиция”, съобщи Борисов след съвещанието.

Президентът е призовал държавното управление да сложи в Съвета на Европейски Съюз въпроса за приемане на общ проект за деяние при миграционен напън, оповестиха от прессекретариата на „ Дондуков”2.

Позицията на България регистрира заплахата както от филантропична рецесия, по този начин и от вреди при наказания против Турция.
Ердоган: Ако Европейски Съюз назовава интервенцията ни в Сирия инвазия, ще пратя в Европа 3 милиона бежанци Турският президент показа пред членове на своята партия триумфите на намеса в Сирия
По думите на премиера Бойко Борисов страната ни има над 5 милиарда $ стокооброт с Турция. „ Те са наши съседи, тъй че съм изрично срещу интервенцията да продължава, при едни наказания с Турция ще загубим милиарди”, изясни той.

Според премиера обстановката още ще се усложни, защото Турция може да изиска задвижването на член пети - клаузата за взаимна отбрана на страните от НАТО.

Според службите все още на турската граница няма мигранти, натискът от гръцката е по-голям, само че като цяло обстановката е спокойна.

Темата провокира и политически реакции.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели в Ямбол, че няма заплаха от бежанска вълна, а Борисов плаши с бежанци предизборно.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Опасност от бежанска вълна няма. Ситуацията е напълно друга от 2015 и 2016г. Борисов плаши с бежанци предизборно. Внушава боязън у хората, с цел да играе спасителят. Толкова е прозрачно”, разяснява водачът на Българска социалистическа партия.

На среща при президента стана ясно, че външните и вътрешните министри, както и граничните управляващи на България и Турция, са в непрекъснат контакт и наблюдават обстановката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР