Няма протест и контрапротест. Има митинг в подкрепа за АЕЦ

...
Няма протест и контрапротест. Има митинг в подкрепа за АЕЦ
Коментари Харесай

Румен Петков брани АЕЦ Белене като Матросов на амбразурата

Няма митинг и контрапротест. Има протест в поддръжка за АЕЦ " Белене " и " Южен поток " - поканвам всички искащи да дойдат в 18:00 часа пред Министерския съвет (бел. ред. - в 18:30 часа пред постройката на Министерския съвет почва проведен от " Демократична България " митинг против " Белене " ). Искаме да няма двойни стандарти – не е обикновено канцлерът на Германия да се изправи и да каже, че гледа на „ Северен поток 2” като на стопански план (бел. ред. – Меркел съобщи при визитата си в Сочи, че Германия гледа на плана като стопански, само че има и други измерения – особено за Украйна). Не може Европейски Съюз да има двойнствени оценки за едно и също събитие. Така новият ръководител на АБВ и някогашен вътрешен министър Румен Петков отбрани следващия " огромен енергиен шлем ", който добави, че не можел да реши за какво третото държавно управление на Бойко Борисов в този момент решило да рестартира " Белене ", само че трябвало да се поддържа.
В продължение на 30 години АЕЦ " Белене " не се случва. Единственото пояснение е, че този план от дълго време е престанал да е стопански – той е политически. Очевидно е, че той е обвързван с това България да избере политически сътрудник, с който да го прави. Това съобщи ръководителят на " Движение България за жителите " Димитър Делчев. Истината е, че българската енергетика няма потребност да става по-близка с кремълската енергетика . Няма кой различен да построи " Белене ", с изключение на " Атомстройекспорт ", посочи ръководителят на ДБГ.
Делчев подсети какво е приказвал Борисов от 2009 до 2018 година – минава се през „ мочур, цялостен с жаби”, с цел да се стигне до аргументиран план. Ако този план се ръководи по този начин, както страната, той ще гръмне. Питам за какво и КОЙ сега желае АЕЦ „ Белене” да се строи, зададе въпрос Делчев посредством Нова телевизия.
Когато цитират премиера Борисов преживе, душата ми се цялостни с топлота, влезе в нормалното си духовито въодушевление Петков. Нека забележим какъв е планът – дано депутатите да смъкват мораториума, да забележим интереса, да забележим изискванията, които ни се оферират и да решим. При състояние, че Европейска комисия е дала позволение, не виждам за какво би трябвало да се тормозим , е тезата на Петков.
Същевременно Делчев възрази – това е все едно банка да ти даде заем, без да знае защо, счита той. И изрази убеденост, че при настоящето състояние на нещата мораториумът елементарно ще падне в Народното събрание. Той подсети, че през 2017 година отработеното нуклеарно гориво не се е пращало в Русия и добави, че няма изясненост къде ще съхраняваме това от " Белене ". Имаме нотификация от Европейска комисия от 2007 година, ще би трябвало нова нотификация, това и Българска академия на науките го споделя, т.е. би трябвало ново утвърждение , съобщи Делчев.
Относно съхраняването на отработеното нуклеарно гориво Петков гръмко разгласи , че в никакъв случай не сме имали проблем и изясни по какъв начин се съхранявало в Германия – в специфични контейнери, без да излиза наяве ние такива контейнери имаме ли, като добави по какъв начин можело нашето гориво да се съхранява на мястото на 1-4 блок на АЕЦ " Козлодуй " и там да се построи вместилище . Съгласно плана за изваждане на употреба на тези блокове на Директива за птиците РАО, там е планувано закриване на площадката и " рекултивация " - т.е. възобновяване на местността такава, каквато е била преди построяването на нуклеарните блокове, само че ще се запазят постройките и инфраструктура, която да се употребява за работата на останалите блокове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР