Няма проблем с доставките на дърва за огрев, изпълнени са

...
Няма проблем с доставките на дърва за огрев, изпълнени са
Коментари Харесай

90% от заявките на дърва за огрев са изпълнени

Няма проблем с доставките на дърва за огрев, изпълнени са 90% от поръчките.

Това разгласи министърът на земеделието Явор Гечев във връзка множеството сигнали за липса на дървесина в страната.

Заради високите цени на природния газ и електричеството редица семейства се върнаха към обичайните дърва за огрев за отопление. По данни на Министерството на земеделието тази година страната ще достави 1 500 000 кубика модифицирана дървесина на фона на 900 000 през миналата. 

 
В последните 3 месеца се следи рекорден рандеман на дървесина, с цел да можем да смогнем с доставките на дървесина. Количествата, които са добити и са доставени на другите ведомства са към този момент 135% от предходните такива.
Явор Гечев, министър на земеделието

Към момента на свободния пазар 1 кубик дърва за огрев варира сред 140 и 200 лв.. Високите цени и огромното търсене се оказва причина за презапасяване, защото потребителите се тормозят, че могат да останат без дърва за огрев. 

 
Основният проблем се оказва основаната неуравновесеност, че няма да има дървесина и зимата ще бъде студена. Просто желая да кажа на хората – ще има и последващи зими въпреки всичко, а презапасяването е необикновено. 
Дамян Дамянов, шеф на югозападното държавно дружество

Въпреки поевтиняването на природния газ, цената на парното няма да бъде понижена, разгласи пред Euronews Bulgaria ръководителя на КЕВР Иван Иванов. 

 
Цената на топлоенергията няма да бъде променяна от 1-ви януари, което значи, че тя ще остане същата до новия ценови интервал, който стартира от 1-ви юли 2023 година. 
Иван Иванов, ръководител на КЕВР

Според някогашния изпълнителен шеф на Булгаргаз Кирил Темелков апокалиптични сюжети са малко евентуални. „ Централна и Източна Европа са подсигурени откъм природен газ, хранилищата са цялостни, договорите се извършват. Надяваме се да няма обстановка, която да провокира разтърсвания “, сподели Темелков. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР