Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към

...
Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към
Коментари Харесай

Няма причина за промяна на курса на лева към еврото. БНБ отхвърли такъв риск

Няма причина за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото, а сходни изказвания са " некомпетентни и безотговорни ".

Това се споделя в изказване на Българската национална банка (БНБ) за Българска телеграфна агенция във връзка отчета, изпратен от Министерството на финансите до Министерски съвет, в който се споделя, че има риск от смяна на закрепения към сегашния миг курс на лв. към еврото поради настоящото положение на държавните финанси и в случай че не се подхващат незабавни дейности.

В сряда финансовият министър Росица Велкова заяви, че служебният кабинет ще внесе за 2023 година, в който ще бъдат нараснали ставки по Данък добавена стойност и ще бъде въведен налог свръхпечалба за всички юридически лица. Целта е постигане на недостиг от 3% (около 5 милиарда лева.) от Брутният вътрешен продукт за 2023 година

Велкова сподели, че доста от информациите, свързани с изтеклия отчет, са „ журналистическа интерпретация “. Тя добави, че „ страната не банкрутира “, а заплаха за действието на така наречен валутен ръб в България, както и смяна на закрепения курс на лв. към еврото има " теоретично ", " в случай че дефицитите са в извънредно високи размери ".

На въпрос дали има аргументи да се счита, че курсът лев/евро може да бъде изменен, от Българска народна банка отговорят:

" Не, няма такива аргументи. Международните валутни запаси на Българската национална банка (които обезпечават левовете в обращение - бел. ред.) са на най-високото си равнище за последните 30 години. Подобни изказвания за смяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни ".

От централната банка показват още, че не са водени диалози сред техни представители и на Министерството на финансите по отношение на възможна смяна на курса. От Българска народна банка допълват, че " такава смяна е невъзможна “.

При настоящия курс България влезе в чакалнята на еврозоната и се контракти при него да одобри еврото, когато е подготвена за това.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР