Няма причина България да спре да бъде добър приятел и

Няма причина България да спре да бъде добър приятел и ...

Отношенията между България и Великобритания след Брекзит.


Няма причина България да спре да бъде добър приятел и съюзник с Великобритания и след Брекзит. Това заяви българският еврокомисар и вицепрезидент на Европейската народна партия Мария Габриел. По думите й предизвикателствата пред ЕK заради Брекзит са свързани най-вече със защита на правата на гражданите. Според вицепрезидента Илияна Йотова през последните години малко британци са поискали българско гражданство. Но е възможна такава вълна. Мария Габриел и Илияна Йотова присъстваха на дискусия, посветена на 20-ата годишнина на Евроклуба към българската търговско-промишлена палата.

Въпреки Брекзит всички програми, по които студентите от Евросъюза вече са започнали обучение, ще продължат до края на годината, увери Мария Габриел. От януари 2021 година обаче Великобритания ще бъде третирана като трета страна. Тогава, според нея трябва да се защитят правата им.
Мария Габриел, еврокомисар и вицепрезидент на Европейската народна партия: В моя случай са много важни правата на студентите по програмата „Еразъм" и научните изследователи, защото с тях имаме много добро сътрудничество. Имаме много малко време - между 9 и 11 месеца, за да излезем по-силни от този процес. Ние имаме много ясни принципи и когато тези отговорности са споделени, няма причина Великобритания да не продължава да бъде наш добър приятел и съюзник.
Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че очаква доста сътресения с нашите граждани ,които в момента са във Великобритания на работа или за обучение.
Илияна Йотова, вицепрезидент: Но така или иначе ,всяка една държава трябва да направи своята програма за Брекзит, най-вече за защита на интересите на своите граждани. Това, което аз не съм разбрала българската държава да е направила в този момент.
Българското правителство прие миналата година план за действие при Брекзит със или без сделка. А посолството ни във Великобритания проведе информационна кампания в над 30 града. Според информацията на Външно министерство българите са сред най-подготвените за Брекзит.
Още по темата След Брекзит: Какво предстои?

Източник: bnt.bg