Няма причина Австрия да ни държи извън Шенген.Тази теза защитава

...
Няма причина Австрия да ни държи извън Шенген.Тази теза защитава
Коментари Харесай

Петков пред Дер Стандарт: Няма причина Австрия да ни държи извън Шенген

Няма причина Австрия да ни държи отвън Шенген.Тази теза пази в коментар за австрийския ежедневник " Дер Стандарт " някогашният министър председател Кирил Петков.Той настоява, че в България е реализиран " забележителен прогрес в битката с корупцията след встъпването в служба на новото държавно управление " и акцентира, че се чака " Нидерландия да отдръпна ветото си ".

" Ситуацията в Австрия обаче е друга. Популистката реторика, че разширението на Шенген значи напор от мигранти, няма съображение, само че постоянно се популяризира в националистически кръгове ".

Петков акцентира, че " сега единствено два % от мигрантите в Австрия идват от България и Румъния ".

" По-голямата част от мигрантските потоци към Европа идват по западните и централните направления, както и по Западните Балкани. През границата сред България и Турция са регистрирани само два % от прекосяванията. Следователно България и Румъния не способстват значително за казуса с миграцията в Австрия ".
Той твърди, че България е  " подготвена да подпише съглашение с Австрия за допускане на австрийска полиция на външната граница ".

Бившият министър председател припомня, че " огромна част от пшеницата, маслото, плодовете и зеленчуците идват в Австрия от Турция, България и Румъния ". Забавянето на тировете по границите води до " спомагателни логистични разноски, които се трансферират върху австрийските консуматори ", прибавя някогашният министър председател.

По думите му присъединението на България и Румъния е най-лесният метод да се окаже директно въздействие върху цените на храните и инфлацията в Австрия.

" Чували ли сте в миналото националист да акцентира този стопански мотив? Малко евентуално, тъй като те избират да ускоряват страховете на хората, вместо да оферират решения ".

Петков показва, че австрийските компании са вторият максимален вложител в България и третият в Румъния. По думите му компаниите желаят и двете страни да се причислят към Шенген допустимо най-бързо, тъй като би трябвало сами да поемат по-високите логистични разноски.

Съпредседателят на Политическа партия предизвестява Австрия, че " има забележителен риск съветският газ да не стигне до Австрия през Украйна през идната година ", което ще остави две вероятни други възможности за австрийците - България и Румъния.

" България може да доставя газ за Австрия през " Турски поток ", а Румъния може да доставя газ от черноморските си запаси. В година, в която Австрия има най-голяма потребност от своите другари, тя би трябвало да реши дали да ги отблъсне с подправена националистическа изразителност, или да работи дружно с тях, с цел да обезпечи различни доставки на газ на допустимо най-ниската цена. Нека преосмислим позицията на Шенген от тази позиция! "

В края на коментара си Кирил Петков обобщава в границите на едно изречение изгодите за Австрия от присъединението на България и Румъния към Шенген и задава въпроса: " за какво австрийското държавно управление не възприема изцяло тази тактика? "

" Отговорът се крие в страха на националистическо-популистката изразителност, която се стреми да завоюва известност с евтини, учредени на боязън причини. Истинското водачество идва от вършенето на това, което е вярно за вашата страна и информирането на вашия народ. България и Румъния са подготвени да оказват помощ на Австрия да вземе вярното решение. Но в този случай за тангото са нужни трима! "  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР