Няма превишение на нормите на радиоактивност в България, обявяват от

...
Няма превишение на нормите на радиоактивност в България, обявяват от
Коментари Харесай

Няма повишение на радиацията в България

Няма превишение на нормите на радиоактивност в България, афишират от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Изявлението идва след издание на информацията на Френският институт за нуклеарна сигурност, че над Европа е минал радиоактивен облак с рутений-106.
Френските управляващи допускат, че той е резултат от случай в нуклеарен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември.

От пресцентъра на Министерство на околната среда и водите изясняват, че в интервала 29 септември – 4 октомври в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда е измерена характерна интензивност на техногенния радионуклид рутений-106. Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били навреме оповестени на страницата на Изпълнителната организация по околната среда и водите (ИАОС) в раздел „ Атмосферна радиоактивност “.

Експертите са прецизирали, че измерените стойности са доста по-ниски от допустимата средногодишна характерна интензивност за рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 според Наредбата за главните правила за радиационна отбрана.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР