Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черноморието,

...
Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черноморието,
Коментари Харесай

Няма преливане на непречистени отпадъчни води по Черноморието

Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черноморието, сочат инспекциите от началото на сезона. Това демонстрират и последните взаимни инспекции по плажовете в Слънчев бряг, Поморие и Несебър. Пречиствателните уреди там работят и са в техническа редовност. На място са били представители на Регионалната екологична ревизия в Бургас, Министерството на туризма и Регионална здравна ревизия, оповестява Министерство на околната среад и водите на уеб страницата си.

Според инж. Тонка Атанасова, шеф на РИОСВ-Бургас, летовниците могат умерено да се къпят в Черно море. Последните разбори от районната лаборатория в Бургас сочат, че няма превишения на нормите за заустване в Черно море в нито едно от оборудванията.

Регионална инспекция за опазване на околната среда в Бургас и Варна дружно с Басейнова дирекция " Черноморски регион " са направили над 63 инспекции, с които са обследвани всички преместваеми обекти по схемите, съгласувани с Министерството на туризма. " Всички уреди са включени в канализационните системи на обитаемоте места и няма нерегламентирано отклоняване на отпадъчни води в Черно море ", акцентира инж. Атанасова.

" Водата по българското Черноморие е чиста и туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си. Днес още веднъж го потвърдиха инспекциите, които направихме по крайбрежието ", сподели министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя напомни, че това е третата взаимна ревизия на Министерството на туризма и Министерство на околната среда и водите за чистотата на линиите.

Предстои също да се направи мониторинг дали утвърдените от нея схеми за преместваеми и търговски обекти дават отговор на фактическото състояние на място.

Няма нерегламентирани отвеждания на отпадъчни води от краткотрайните преместваеми обекти на морските плажове на територията на съответните общини. Проверени са такива обекти в Равда-Слънчев бряг-Несебър, Поморие, Царево, Лозенец, Китен-Приморско, Созопол и Обзор-Бяла.

" От началото на сезона са осъществени 84 инспекции на водите за къпане ", заяви и шефът на РЗИ-Бургас доктор Георги Паздеров. Проведени са 222 проучвания на проби от морската вода за къпане. На 83 плажа в област Бургас са избрани 47 зони, които се наблюдават и от които се вземат пробите. Тази година няма плажове със приемливо качество за разлика от 2017 година С чудесно качество в този момент са 48% от плажовете, а с положително – 52%, сочат проучванията на РЗИ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР