Няма пречки пред дейността на Булгаргаз. © Анелия Николова Още

...
Няма пречки пред дейността на Булгаргаз. © Анелия Николова Още
Коментари Харесай

Спор между "Булгаргаз", "Петрокелтик" и офшорен фонд изправи енергетиката на нокти

Няма спънки пред активността на " Булгаргаз ".

© Анелия Николова Още по тематиката
" Овергаз ": По-страшно от санкцията на Европейска комисия е никой да не понесе отговорност

Светослав Иванов, изпълнителен шеф на " Овергаз Мрежи " и зам. изпълнителен шеф на " Овергаз инк. " пред " Капитал "
30 ное 2017
Парламентът неодобрява държавното управление за газовото дело на Европейска комисия

Народното събрание задължи кабинета да апелира решението на Европейска комисия, с което България се глобява за за нарушавания на антимонополното законодателство
24 ное 2017
Иванов: " Петрокелтик " не е задъжена да продава газ на " Булгаргаз "

Компанията, която държи находищата в черноморския шелф, продава и на частни компании
5 юли 2017
Добивът на газ от находище " Галата " е повишен с 300%

Новият притежател на " Петрокелтик " възнамерява да стартира да експлоатира блок " Каварна-изток " през 2018 година
20 юни 2017 Информацията, че държавният колос " Булгаргаз " може да се окаже със запорирани сметки, бързо разбуни духовете в енергийните среди. Повод за вълнението стана обява в Twitter на Worldview Capital - притежател и главен заемодател на ирландската Petroceltic, чието дъщерно сдружение " Петрокелтик " добива природен газ от три блока в шелфа на Черно море - " Галата ", Калиакра " и " Каварна ". В известието, което прочее е било оповестено още на 10 януари, се споделя, че Worldview ще пристъпи към наложително взимане на неизплатени средства от " Булгаргаз ". Малко по-късно от държавната газова компания обясниха, че техни сметки не са блокирани, а става въпрос за обезпечителни ограничения по отговорности на " Петрокелтик " към трети лица. В случая са блокирани единствено сумите, които " Булгаргаз " би трябвало да заплати на " Петрокелтик " по контракта за изкупуване на синьо гориво.

" Касае се за спор сред локални търговски сдружения и способен за неговото разрешаване е българският съд, според настоящото в страната законодателство. С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да сътвори ненужно напрежение, обвързвано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната ", обявиха от държавната компания.

Проблемът е налице от два месеца

Още на 2 ноември 2017 година на " Булгаргаз " е било връчено запорно известие от частен правосъден реализатор, с което е наложена обезпечителна мярка - запор върху вземанията на " Петрокелтик ", произлизащи от подписания с " Булгаргаз " контракт за покупко-продажба на природен газ. Конкретната сума е избрана " до размера на бъдещите искове, които ще бъдат заведени против добивното дружество от търговец на природен газ ".

От държавната газова компания изясняват, че със същото известие на съображение разпореждания от Гражданско-процесуален кодекс й се не разрешава да предава запорираните от частния правосъден реализатор суми на длъжника " Петрокелтик ". С други думи от деня на приемане на запорното известие за " Булгаргаз " породи задължението на надзирател по отношение на дължимите на " Петрокелтик " суми по контракта за покупко-продажба на природен газ.

Добивното дружество е отправило молба към " Булгаргаз " заплащания по фактури за доставка след 2 ноември 2017 година да не бъдат осъществявани, " а да бъдат арестувани по сметка на " Булгаргаз " до друго разпореждане от страна на правосъден реализатор, надлежно повдигане на запора, заради отпадане на основанието за блокиране на сумата ".

Междувременно от този момент доставките на природен газ за " Булгаргаз " от " Петрокелтик " са прекратени и действително няма издадени нови фактури.

Допреди няколко години " Петрокелтик " продаваше съвсем цялото добито количество на " Булгаргаз ", само че опитваше да доставя и на други клиенти, с цел да си обезпечи по-добри цени. През последните години обаче държавното сдружение купуваше все по-малко газ от " Петрокелтик ", като за 2016 година количеството спадна до 5 млн. куб. м. по отношение на 176 млн. куб. м. три години по-рано. Половин година откакто Worldview закупи Petroceltic, от ирландската компания регистрираха 300% растеж на добива в Черно море. Според формалната информация газът се продава на няколко локални газоразпределителни компании и търговци на природен газ.

Ново развиване

На 5 януари на " Булгаргаз " е била връчена нотариална покана от името на три фонда на Worldview Capital - Worldview EHS International Master Fund, Worldview Economic Recovery Fund и Pluto`s Agency LLC. Те са регистрирани на Каймановите острови и се явяват заложни кредитори на Petroceltic.

" С нотариалната покана беше поискано " Булгаргаз " да извърши заплащане по банковата сметка на посочен депозитар. Размерът на сумата съставлява взимане на " Петрокелтик " от " Булгаргаз ", върху което е вписан необикновен залог по закона за особените залози ", коментират от държавното сдружения, като допълват, че към сегашния миг при тях не е постъпила информация за отпадане на основанието за повдигане на запора върху вземанията на " Петрокелтик ".

Собственост

Операторът на трите блока в шелфа на Черно море на няколко пъти сменя притежателя си. Първоначално концесията беше дадена на английската Melrose Resources, която преди пет години беше купена от Petroceltic. В средата на 2016 година ирландското сдружение стана благосъстоятелност на най-големия си акционер и заемодател - записаната на Каймановите острови Worldview, която е учредена от българина Анжело Москов. Поглъщането беше част от избавителния проект на Petroceltic, която беше в процедура по инспекция (ирландският аналог на процедура по фалит).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР