Няма правно основание, а само политическа претенция да се сезира

...
Няма правно основание, а само политическа претенция да се сезира
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Няма правен мотив президентът да сезира Конституционния съд за Гешев

Няма правно съображение, а единствено " политическа рекламация " да се сезира Конституционния съд (КС) за повторния избор на Иван Гешев за основен прокурор. Това съобщи пред публицисти министърът на правораздаването Данаил Кирилов, който откри публично 4-дневно съвместнообучение по правата на индивида в Европейски Съюз за магистрати от Гърция, Румъния и България в резиденция " Бояна ". Инициатор на образованието е конституционния арбитър Атанас Семов, а интерес към форума са показали над 250 магистрати.

Министър Кирилов разяснява пред публицисти тематиката за повторното избиране на Гешев и сподели, че съгласно него
няма правно съображение президентът да сезира Конституционен съд с искане за пояснение на разпоредбите за избор на основен прокурор в главния закон.

" Конституционен съд към този момент е изследвал тази правна норма и процедура. Във Висш съдебен съвет на няколко пъти основахме дебатите на решението му по дело №2 от 2002 година Смятам, че с изключение на политическата рекламация, откъм правна страна няма проблем с тълкуването и използването на тази процедура. Тази норма има съществуване повече от 20 години в правната ни система. Не бих желал да влизам в спор за пресилени ескалационни изказвания за правна неустановеност каквато в действителност тук няма ", разяснява министърът.

Конституционния арбитър Атанас Семов изясни, че не би желал да разяснява тематиката има ли опция държания глава да изиска пояснение по процедурата по желание на нов основен прокурор, само че от думите му се разбра, че този въпрос би могъл да бъде отвеян към съда. Семов сподели, че към момента не е постъпило сходно искане, само че увери, че нормално Конституционният съд се произнася бързо, задълбочено и отчитайки всички измерения на проблема.

Министърът е " деликатен и сензитивен ", само че няма да се извини

" На кого да се извиня? На трима членове на Висшия правосъден съвет, на които давах думата не трикратно, а петкратно, с цел да повторят повече от 15 пъти едно и също изказване или да се извиня на другите 20 членове на Висш съдебен съвет, на които отнемах думата? ".

Така с въпроси министърът на правораздаването Данаил Кирилов отговори на над 170 съдии от цялата страна, които изпратиха отворено писмо, с което желаят той и наново определеният за основен прокурор Иван Гешев да се извинят обществено за държанието си и неуместните мнения и персонални нападки по време на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) на 14 ноември.

Съдиите желаеха и против Гешев да стартира дисциплинарно произвеждане поради заканите, които е отправил към Атанаска Дишева от съдийската гилдия в една от почивките на съвещанието.

Гешев към този момент отговори, че няма желание да се извинява на хора, които нямат възприятие за комизъм, а Кирилов разяснява тематиката за първи път. Писмото трябваше да бъде прегледано на съвещанието на пленума на Висш съдебен съвет през вчерашния ден, само че се оказа, че не е било импортирано в дневния ред. Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев изясни през вчерашния ден, че дневния ред се одобрявал от министъра и той е трябвало да го включи. Кирилов не присъстваше на съвещанието и не отговори, само че по процедура министърът единствено съгласува и разписва дневния ред и точките в него.

" Приказките на Лозан Панов за цинизъм във Висш съдебен съвет са несъстоятелни, той не е предложил включване на писмото в дневния ред ", разяснява от своя страна Боян Магдалинчев. По думите му, ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов не е правил предложение разискването на писмото да бъде включено в дневния ред, а единствено е попитал дали то е получено, а в отговор на това му е било казано: " да ".

Малко след съвещанието на Висш съдебен съвет през вчерашния ден Панов изиска публично позицията на министър Кирилов за писмото на съдиите.

По мотив поисканите извинения Кирилов през днешния ден сподели, че няколко пъти е отказал да даде думата на Вероника Имова като изясни, че съгласно него ролята на председателстващия на подобен един спор е " да го резервира сдържан, в границите на неговата същина, а не да се търси проекция на изявленията в дебата, тъй че да послужи за други цели ".

Министърът съобщи, че се възприема като деликатен и сензитивен човек и се извинява даже, когато бил сигурен, че не е предизвикал щета или вреда. " Но за този случай, защото въпросът е кардинален, и в случай че прегледате целия хорариум в дебата, настоявам че повече от една трета от времето се изказваха единствено тези трима членове на Висш съдебен съвет, считам, че по никакъв метод не съм прекратил опцията им да изразят мнение. Смятам, че е обвързване на всички членове на Висш съдебен съвет и мое, да съблюдаваме допустимо най-стриктно закона и смисъла на процедурата, другояче общи приказки и политически изказвания можем да си насочваме в телевизионни студиа, в свободна или друга конюнктура, само че не и в този случай, и в този формат ", добави Кирилов.

Не желае да влиза " в свада " с Магдалинчев за писмото на съдиите

По въпроса за отвореното писмо на съдиите и за какво не е било включено в дневния ред, министър Кирилов изясни, че планът на дневен ред е дошъл при него в петък, а до тогава не е имало заявления на толкоз магистрати. Според Кирилов те са се появили късно в петък, а тогава към този момент планът на дневен ред бил написан.

" Не желая да влизам в свада с Магдалинчев, само че той знае, че този дневен ред ми е изпратен от администрацията на Висш съдебен съвет, подписан е от основния секретар. Законът подсигурява опция, в случай че някой желае да включи в допълнение материал, да го стори и при разкриване на съвещанието ", сподели Данаил Кирилов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (206)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР