Няма потребител, който да не може да стане жертва на

...
Няма потребител, който да не може да стане жертва на
Коментари Харесай

КЗП: Не може никой да бъде принуждаван да си купува нещо, което не му трябва

Няма консуматор, който да не може да стане жертва на нелоялна комерсиална процедура. От друга страна, не може да се каже, че всички търговци у нас са нелоялни. Големият въпрос е обвързван с това в качеството си на консуматори да реагираме тогава, когато сме сложени в обстановка на жертви на нелоялна процедура. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНР по отношение на течащата осведомителна акция на институцията „ Най-важното за потребителите през лятото”.

В анкета на БНР жителите споделят, че сходна самодейност ще докара до това да знаят повече за правата си, към кого да се извърнат при проблем, а в доста случаи разногласията ще станат непотребни. Те описаха за някои потребителски проблеми, с които са се сблъсквали при покупки на артикули или прилагане на услуги, само че не на имали задоволително храброст да отстояват правата си или пък не са били уверени по какъв начин тъкмо да реагират в съответната обстановка.

„ Преди сякаш повече хора си мислеха, че не е комфортно да се реагира, че това няма да докара до никакви последствия за нелоялния търговец. Но истината е друга. Когато реагираме, първо – има доста по-голям късмет да възстановим накърнените си потребителски права. И второ - по никакъв начин не е за подценяване фактът, че това работи респектиращо на самите търговци, които схващат, че този път „ номерът им не е минал” и се замислят дали в бъдеще би трябвало да постъпват по този начин”, разяснява Маргаритов.

„ Това би трябвало да бъде главният механизъм на потребителско държание – дейна позиция и когато не можем да се оправим сами, да търсим съдействието на институциите, включително и на нашата Комисия”, добави той.

Председателят на КЗП насърчи потребителите към бързи реакции при нарушение на правата им, защото това ще разреши бързата интервенция и на контролния орган, което пък ще улесни установяването на обективните условия по случая, констатирането на нарушаванията и налагането на наказания за тях. Но даже и при определяне на търговски трик при маркирането на цената на касата да вземем за пример и видян след това, също има механизъм потребителите да бъдат предпазени и в съответния случай да получат парите си назад.

По отношение на предварителната защита на рисковите артикули той акцентира, че КЗП си сътрудничи тясно с Агенция „ Митници” за попречване вноса на такива артикули. Същевременно Комисията управлява европейската система RAPEX, по която всички страни членки на Европейски Съюз обменят бърза информация за открити на общия европейски пазар рискови нехранителни артикули и където България е на една от челните позиции по интензивност в битката с разпространяването на потвърдено рискови произведения.

Друг акцент в контролната активност са нелоялните практики. Маргаритов напомни, че Комисията има няколко произнасяния за нелоялни практики и наказания при открити случаи на предложение в комплект на плажни атрибути – чадър и шезлонг.

„ Не може никой да бъде принуждаван да си купува нещо, което не му трябва”, безапелационен бе той.

Димитър Маргаритов напомни, че по време на почивката си в България туристите от чужбина могат да разчитат на безвъзмездна помощ от функциониращия към КЗП Европейски потребителски център.

„ В него работят няколко млади и грамотни девойки и момчета, които са в положение да окажат подпомагане на задграничните жители, в това число когато те са се завърнали в своите страни и са открили тогава, че има някакъв проблем със закупена стока или пък на място не са съумели да решат казуса с некачествена услуга”, сподели още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР