Няма политик и няма човек, който да не се притеснява

...
Няма политик и няма човек, който да не се притеснява
Коментари Харесай

Петкова: Няма политик, който да не се тревожи от вдигане на тока

Няма политик и няма човек, който да не се тормози от възможни опасности за увеличение на цените на енергийните запаси, тъй като това въздейства директно и на бизнеса, и на битовите консуматори, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Би Ти Ви тази заран.

Няма по какъв начин да не се тормозим, само че би трябвало да се регистрира това, че става въпрос за цени, избрани в границите на контракт, и формула, по която се пресмята, разяснява тя повишаването на съветския газ и оттова предстоящото повдигане на цената на електрическата енергия у нас, което се чака да е 14%. Така общо за годината покачването на тока ще стигне близо 30%, акцентира водещият Антон Хекимян.

След съглашението на Европейска комисия с " Газпром " се сътвориха предпоставки всяка страна, която има контракт и параметрите в него разрешават, да започва предоговоряне. За нас това следва, изясни министърката.

" Всеки един български жител има право да подхваща стъпки и дейности във връзка със своя активност, която би желал да развива. Не знам да има законови ограничавания в тази посока ", разяснява Петкова обстоятелството, че почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган е притежател на Топлоелектрическа централа Варна, който поддържа студения запас. За мен като министър е значимо електроенергийната система на станата да бъде постоянна, сподели Петкова. През 2006 година в приватизационния контракт за Топлоелектрическа централа - Варна е планувано три от блоковете й да работят единствено за студения запас, другите 3 - за обеществен снабдител, изясни министърката. До 2011 година ЧЕЗ трябвало да обезпечи серопочистващи устройства, тъй като централата е на антрацитни въглища. Не са създали никакви вложения и на 1 януари 2015 година Европейска комисия спря работата на централата. Няма такива конспирации - да не се вършат вложения, да бъдат спрени мощностите от Брюксел, цената да падне и Доган да я придобие, безапелационна бе Петкова. В контракта за приватизация от 2006 година, за жалост, няма уговорка за санкциониране, в случай че не се построи очистващата апаратура. А държавните " Марици " не са се отказали от студения запас, единствено за един къс интервал " Марица Изток " не можа да се класира поради препоръчана по-висока цена, отхвърли тя обвинявания.

С Гинка Върбакова министърката се чула последно за рождения й ден през август, описа Теменужка Петкова. Тя й се обадила да я поздрави, имаме чисто другарски връзки, увери министърката. Частната договорка не ме вълнува, нямам нищо общо с този развой, безапелационна бе Петкова на въпрос коментирали ли са желанията на Върбакова да излезе от бизнеса с фотоволтаици, с цел да няма спънка към този момент за реализиране на договорката с ЧЕЗ. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР