Няма по-глупаво нещо от това българинът сега да тръгне да

...
Няма по-глупаво нещо от това българинът сега да тръгне да
Коментари Харесай

Бивш финансов министър съветва да изчакаме с обмяната на валутата

Няма по-глупаво нещо от това българинът в този момент да тръгне да си сменя левовете в евро, тъй като по този начин единствено ще загуби. Това разгласи в ефира на bTVбившият финансов министър Муравей Радев във връзка гласуваните през вчерашния ден промени във Валутния закон.

Гласуваните промени от депутатите гласят, че считано от датата на присъединяване на България в Механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism II) формалният валутен курс ще бъде 1 евро е равно на 1,95583 лв.. Той ще важи и до момента в който България е член на ЕРМ2, по този начин наречената чакалня за Еврозоната. Очаква се страната ни да влезе в нея в края на април и да остане там най-малко 2 години.

„ В чакалнята всяка валута, която желае да премине в евро, престоява, с цел да потвърди своята непоклатимост. Казано е, че валутата стои там най-малко две години и плава, само че не повече от 15%. Ако трайно премине 15%, тогава се открива там. Промяната може да се вземе единствено с цялостен консенсус и е нужно единодушието на българските представители “ изясни някогашният финансов министър.

Според него сега левът е по-стабилен от еврото и е недооценен.

„ Не е значимо с какъв брой ще влезем и с какъв брой ще престоим в чакалнята, значимо е с какъв брой ще влезем в Еврозоната – тогава да не си обезценим лв.. Ние би трябвало да желаяме да свалим курса и да вържем лв. с курс 1,7-1,8 към еврото. Тогава българските спестявания ще се усилят “, пресметна Муравей Радев. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР