Няма по-добро място от Европейския съюз. И Гърция като изпадна

...
Няма по-добро място от Европейския съюз. И Гърция като изпадна
Коментари Харесай

Борисов в Солун: Нашата свързаност е геостратегическа

„ Няма по-добро място от Европейския съюз. И Гърция като изпадна в рецесия, кой застана до нея - Европейският съюз. Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-вече - НАТО и Европейски Съюз “.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в изявлението си пред участниците в Третата среща на високо ниво в Солун, посветена на европейската вероятност, свързаността, индустриалното развиване и съдействието със Западните Балкани, оповестиха от правителсвената пресслужба.

„ Нашата съгласуваност е и геостратегическа във всяка една сфера. И колкото по-скоро забележим Македония в Европейски Съюз и НАТО, толкоз по-добре за България и Гърция “, сподели още Борисов. Той уточни, че някои неща мъчно се одобряват, както и с десетилетия трупаните исторически спорове, само че дали това е преференциално за бизнеса. „ Не е ли добре да има съгласуваност София-Скопие, да имате София-Солун, само че и Солун-Скопие-Тирана-Белград? Така и бизнеса, и транспортните коридори всеки да ги избра там, където му е комфортно “, сподели още министър председателят Борисов.

В обръщението си към водачите от балканските страни той риторично запита какво по-добро от това Гърция да има изход на Дунав, а по този метод да се развиват Дунавската, Румънската, Черноморската тактика. „ На Бургас да имате пристан и вие, а надлежно България и Севера да имаме - в Солун и Александруполис “, обърна се министър председателят Борисов към гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Българският министър-председател акцентира, че към този момент е време да спрем да приказваме за Западни Балкани, защото Гърция, Румъния, България, които към този момент са в Европейски Съюз, не могат да бъдат изключвани или разделяни в основни сфери. Борисов показа пред форума в Солун концепцията Александруполис да бъде обвързван с автомагистрала и да се модернизира жп линията с Бургас, напомни и значими акценти от Четиристранната среща на високо ниво във Варна, на която посетител по покана на българския министър председател бе израелският му сътрудник Бенямин Нетаняху.

В изявлението си министър-председателят Борисов се концентрира още върху значими за района инфраструктурни прави и върху газовата съгласуваност. „ В момента няма нищо, което да ни стопира да продължим да развиваме комерсиалните ни връзки, стокооборотите, както и тази съгласуваност, за която приказвам “, приключи Борисов.

В Третата среща на високо ниво в Солун, която се семейства от премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас, вземат участие още министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал, министри от района.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР