Няма отрицателни становища по законопроекта за изменение на Закона за

...
Няма отрицателни становища по законопроекта за изменение на Закона за
Коментари Харесай

Без отрицателни становища за изравняването на правомощията на подуправителя на НЗОК с тези на управителя

Няма негативни мнения по законопроекта за изменение на Закона за здравното обезпечаване, с който се изравняват пълномощията на подуправителя на НЗОК с тези на шефа, излиза наяве от уеб страницата на Народното събрание.

Законопроектът е подсилен от Министерство на здравеопазването, НЗОК, БЛС, БЗС и Асоциацията на зъботехниците.

От Министерството на здравеопазването считат, че с смяната се основава ясна наредба по отношение на правния статут на подуправителя на НЗОК и точно се разписват неговите пълномощия. „ Приемаме законопроекта като положителна самодейност във връзка с ръководството на НЗОК и на разбирането за нуждата от тъкмо дефиниране на мястото на подуправителя в системата на НЗОК “, споделят от Министерство на здравеопазването.

От НЗОК декларират, че законопроектът цели възстановяване на реда за избор, критериите и пълномощията на подуправителя на НЗОК, реализиране на баланс в пълномощията на органите на ръководство на НЗОК и по-добро систематизиране сред тях на оперативното ръководство на НЗОК. „ Предвид изложеното, НЗОК поддържа оферти законопроект, защото с него ще се обезпечи гласност и по-високи критерии към избора па подуправител на НЗОК, както и ще се подсигурява самостоятелност и неизменност в органите на ръководство на НЗОК “, споделят от Касата.

Според БЛС с препоръчаните промени в законопроекта се отстранява минусът на едноличното предопределение на подуправителя на НЗОК от нейния шеф без публичен спор и обществено инспекция на качествата на подуправителя, като се планува към този момент изборът да бъде осъществяван от Народното събрание. По този метод се реализира по-голяма успеваемост в ръководството на НЗОК и повишение на парламентарния надзор върху активността на Касата.

От БЗС показват поддръжката си без спомагателна обосновка, а от Асоциацията на зъботехниците, че предлагането е рационално, тъй като ще увеличи отговорността на подуправителя.

Припомняме, че през вчерашния ден на здравна комисия депутатите одобриха законопроекта с 15 гласа „ за “ и 3 „ срещу “ на първо четене. Законопроектът влезе като изключителна точка в днешния дневен ред на Народното събрание.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР