Няма основания токът за бита да поскъпне от юли, както

...
Няма основания токът за бита да поскъпне от юли, както
Коментари Харесай

И КЕВР уверява, че токът за бита няма да поскъпва

Няма учредения токът за бита да нарастне от юли, както твърди бизнесът. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според Иванов най-рано за смяна на цената може да се приказва от края на март, когато бъдат подадени заявките на участниците на пазара.

Той регистрира, че към вчерашния ден междинната цена на силата на свободния пазар е 75 лв., а не 125 лв., както настояват индустриалците, съобщи БГНЕС.

Припомняме, че през вчерашния ден ръководителите на работодателските организации предсказаха повишаване на тока за семействата с сред 15 и 30%, което щяло да последва повдигането на цената за промишлеността. Те показаха безпокойство, че на енергийния пазар съществува картел.

В отговор министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че цената за бизнеса няма да повлияе на тази за бита. Тя прикани бизнеса да подаде сигнал до Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и даде обещание, че в случай че бъдат установени нарушавания, отговорните ще бъдат осъдени.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разкри още, че регулаторът ще има проверяващи функционалности. Наказанията ще ги дава Комисия за защита на конкуренцията, както е до момента. На въпрос дали Комисията може да се самосезира с измененията в Закона за енергетиката, Иванов отговори, че все още не може и не е очакван подобен текст. Държавата би трябвало да отпусне финансиране за фрагментите, които ще реализират контрола, добави Иванов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР