„Няма основание за притеснение на хората с ТЕЛК заради това,

...
„Няма основание за притеснение на хората с ТЕЛК заради това,
Коментари Харесай

Експерт: Промяната в изискванията няма да ощети хората с ТЕЛК

„ Няма съображение за терзание на хората с ТЕЛК поради това, че от следващата година комисиите ще могат да работят и без експерти по съответно заболяване “. Това увери пред БНР доктор Боряна Холевич, ръководител на Сдружението на лекарите от ТЕЛК.
Тя акцентира, че и в този момент не във всички ТЕЛК-комисии има наложително наличие на тесни експерти.
„ Тесните специалности в медицината са към 50. Никога не е имало условие една комисия да се състои от 50 лекари. Това е безусловно невероятно. Винаги е имало условие в ТЕЛК да има експерт по профила на болесттите на лицата – имало е и ще има. Всъщност няма сериозна смяна. Имаше един малко неразбираем текст, който още когато излезе правилника, ходихме с госпожа Събева персонално при министър Ананиев, който излезе с явен и категоричен текст за това по какъв начин да се пояснява въпросната точка. Практически вест няма – няма смяна “, разяснява Холевич.
По думите на ръководителя на Сдружението на лекарите от ТЕЛК, едно решение на комисия е годно, когато има три подписа на лекари. „ Ако обаче единият доктор отсъства по някаква причина, пациентът би трябвало да бъде върнат “, добави тя.
Според Боряна Холевич няма по какъв начин да бъдат привлечени лекари в тези комисии при настоящето възнаграждение, при непрекъснатото опетняване и оплюване и при непрекъснатите псевдореформи.
Веска Събева, ръководител на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, също не вижда място за терзание: „ Пациентите няма да бъдат лишени от това техните документи да бъдат прегледани от експерт. Нищо не се е трансформирало. Специалистите в ТЕЛК работят по методика, която дефинира типа и степента на увреждането по отношение на документите на пациента “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР