Няма основание за предоставяне на финансови компенсации за общинските бюджети

...
Няма основание за предоставяне на финансови компенсации за общинските бюджети
Коментари Харесай

Горанов: Общините няма да получават компенсации

Няма съображение за даване на финансови обезщетения за общинските бюджети от страната. Това написа министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на депутатски въпрос.

Към края на април финансовото министерство (МФ) регистрира забележителен спад в постъпленията на общините. Приходите от налога върху недвижими парцели са надолу със 75.7 млн. лева по отношение на година по-рано.

Приходите от налога върху транспортните средства понижават с 42.2 млн. лева Събраните средства от таксата върху битовите боклуци също понижават с цели 95.4 млн. лева на годишна база.

От ведомството обаче изясняват, че това се дължи на подхванатата мярка за удължение на периодите за заплащане на локални налози. Срокът за прилагане на до 5% отстъпка от тези налози се измести до края на юни, като от МФ плануват, че пропуснатите суми ще се наваксат.

По осъществяването на разноските също има спад от 68 млн. лева Просрочените отговорности по общинските бюджети понижават с 27.2 млн. лева по отношение на края на 2019 година Въпреки посочения спад, от ведомството на Владислав Горанов регистрират образуван остатък от общините в размер на 338.7 млн. лева

От тях 115.4 млн. лева са остатък в локални действия, а останалите 223.2 млн. лева са остатък в делегираните от страната действия. 2019 година пък приключи сполучливо за общините с наличия от 991.4 млн. лева Затова и от министерството показват, че няма за какво да се дават финансови обезщетения към общините.

С промени в Закона за здравето, те могат да аплайват за безлихвени заеми през 2020 година Кредитите ще са за сметка на централния бюджет и ще се изплащат до края на 2021 година при облекчени условия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР