„Няма основание да отлагат влизането ни в Шенген. Заради България

...
„Няма основание да отлагат влизането ни в Шенген. Заради България
Коментари Харесай

Защо Холандия не ни пуска в Шенген

„ Няма съображение да отсрочват влизането ни в Шенген. Заради България и Румъния той се трансформира в политически въпрос, а в никакъв случай не е бил подобен. Той е механически въпрос”, това съобщи някогашният външен министър Ивайло Калфин в „ Здравей, България” по NOVA. Той бе и вицепремиер в предходния кабинет.

Коментарът му идва след визитата на холандския министър председател у нас и след изказаната поддръжка за Шенген, само че с ангажимента, че имаме още работа да свършим. Калфин съобщи, че не е схванал какво тъкмо Марк Рюте чака да промени България, с цел да се причисли към Шенген. Холандия, Германия и Австрия са против приемането на България и Румъния.

Германия и Австрия ни режат за Шенген

Според Калфин обаче политиката на Холандия във външен проект е такава, че до последно е срещу, до момента в който не сложи собствен приоритет, за който ще търси поддръжка. Смята се и че Рюте ще желае да смени Доналд Туск като началник на Европейския съвет.
 Подкрепяме присъединението на България към Шенген, само че работата по въпроса към момента не е завършила. Това съобщи холандският министър председател Марк Рюте по време на взаимна конференция с българския си сътрудник Бойко Борисов след срещата сред двамата във вторник. Подкрепяме присъединението на България към Шенген, само че работата по въпроса към момента не е завършила. Това съобщи холандският министър председател Марк Рюте по време на взаимна конференция с българския си сътрудник Бойко Борисов след срещата сред двамата във вторник.
„ България си има своите проблеми и си ги решаваме. Такива има всяка една страна-членка. Шенген по никакъв метод не може да бъде обвързван с тях”, съобщи още той.

„ Не виждам с какъв мотив България може да бъде държана отвън Шенген. Влизането ни там е политически значимо за нас, само че не би трябвало да е приоритет. Не си представям, изключително в тази обстановка с миграцията, до момента в който не се успокои трайно, да премахнем паспортните проверки”, на мнение е Калфин.

За визитата на Ердоган у нас, където ще има среща с най-важните в Европейски Съюз, Калфин уточни, че договарянията ще бъдат размразени мъчно. Вероятно ще стане дума за пари, допуска той.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР