Няма основание да освободя директора на Народния театър, каза министърът

...
Няма основание да освободя директора на Народния театър, каза министърът
Коментари Харесай

Неправилно, но не незаконно: Министърът не можел да уволни директора на Народния театър

Няма съображение да освободя шефа на Народния спектакъл, сподели министърът на културата Найден Тодоров в изявление за БНР. Той разяснява проблема с уволнението на Александър Морфов - основен режисьор на Народния спектакъл " Иван Вазов ", който преди дни беше уволнен от шефа на театъра Васил Василев.

" От мен се желае да отвръщам на нещо, което е погрешно, само че не е нелегално. Неправилното не е раздялата сред двамата (Васил Василев и Александър Морфов - бел ред.), погрешен е методът. Актьорите, които пазят Морфов, скочиха и желаеха от мен да санкционира шефа, макар че няма правни учредения за това, т.е. приказваме за едно предпочитание за линч. Това е нещо, което е назад на правова страна, към която се стремим ", сподели министърът.

 Морфов: Гневът и възмущението на българина угасват след третата ракия в кръчмата Морфов: Гневът и възмущението на българина угасват след третата ракия в кръчмата

" Проблемът в Народния спектакъл не е там, където си мислим. Проблемът е в разделянето, което се получава сред артистите ", е оценката на министъра. Според уволнения основен режисьор Морфов обаче - в тоталитарните способи на ръководство, които включват подслушване, гонения, унижения.

Не стои добре пиар на партия да бъде пиар на Народния спектакъл ", съобщи министърът в коментар на мотива за спора - назначението на някогашния пиар на Движение за права и свободи Велислава Кръстева в театъра. От 1 март тя към този момент не извършва тази служба. " Не стои добре, само че отново споделям, че би трябвало ли да съдим хората за тяхното минало, когато в него няма престъпни действия ", сподели Найден Тодоров.

 Личностите в Народния спектакъл нямали значение. По-тоталитарно нещо чували ли сте? Личностите в Народния спектакъл нямали значение. По-тоталитарно нещо чували ли сте?

Министърът споделя, че ще предложи промени в закона, които да задължат шефовете на държавните културни институти да се регистрират един път годишно за осъществяването на своята тактика за развиване на културния институт. Неспазването на концепцията ще води до наказания. " Когато има тотално отклоняване от концепцията, това може да докара и до отстраняването на шефа ", уточни Найден Тодоров.

Критиците на настоящия шеф акцентират, че неговата идея е спечелила и той е станал шеф с помощта на това, че е
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР