Няма опасност за залива и за туристите от мазутния разлив

...
Няма опасност за залива и за туристите от мазутния разлив
Коментари Харесай

Локализираха мазутния разлив край Созопол, няма опасност за туристите

Няма заплаха за залива и за туристите от мазутния разлив край Созопол, стана ясно след съвещанието на спешния щаб в Бургас. Министърът на превоза Ивайло Московски и екоминистърът Нено Димов, дружно с шефа на Морска администрация капитан Живко Петров и водолазни експерти от Военната база " Атия " обсъждаха ограниченията за преодоляване на разлива от потъналия преди близо 100 години край Созопол транспортен съд " Мопанг ". Екип на Българска национална телевизия взе участие във вътрешността в морето в инспекция с дрон за това какъв брой е огромен разливът и в каква посока го движи вятърът.


Транспортното министрество ще договаря с компания, която има съоръжение за източване на мазута от близо 35 м дълбочина, заяви транспортният министър Ивайло Московски. Той увери,че още през вчерашния ден разливът е локализиран с бонови заграждения.
Ивайло Московски, министър на превоза: Абсолютно на 100% няма никакъв риск нито за туристите, нито за туристическия отрасъл, нито за екологията. Мерките са извънредно бързи и навременни и те не престават и към сегашния миг.
Оградена е повърхност от близо 500 кв. м. Нефтените петна ще бъдат почистени, а периметърът от на следващия ден ще се разшири, с цел да се подсигурява, че няма да има никакво замърсяване в Созополския залив.
Нено Димов, министър на околната среда: Проверяват се изключително плажовете, на този стадий не е открито замърсяване, концесионерите са инструктирани да почистват и да алармират, в случай че се появи замърсяване по плажовете.
Днес водолазите и кметът на Созопол Панайот Рейзи направиха нов оглед и фрагменти с дрон на разлива и боновите заграждения. Екип на Българска национална телевизия беше на борда и видя избиващите на повърхността петна. Утре водолазният екип би трябвало да се спусне до потъналия транспортен съд, с цел да открие мястото, от което изтича горивото.

За казуса с приключването на мазут информация през вчерашния ден първи подаде водещият на " Денят стартира с просвета " Михаил Заимов, прочут морски странник, който се занимава и с подводни спортове.
Михаил Заимов: От на следващия ден ще вържем боновите уреди статично за кораба и разливът ще бъде дефинитивно овладян.Панайот Рейзи, кмет на Созопол: Има приключване и би трябвало наложително оптимално бързо колкото и мазут да има в танкерите долу, да бъде изтеглен от кораба.
Корабът " Мопанг " е потопен през 1921 г, затънал е на дълбочина 30 м след остров " Свети Иван " край крайбрежията на Созопол. Данните от архива демонстрират, че резервоарите му са с 650 т съдържимост, само че сега в кораба има 150 т мазут.

Пробите от тежките фракции в региона на кораба са изпратени в профилирана лаборатория в Плевен и резултатите ще излязат до седмица. Пробите от водата по плажовете към Созопол сочат, че няма никакви замърсявания.
 Специални заграждения лимитират теча на мазут от потопен транспортен съд край Созопол Специални заграждения лимитират теча на мазут от потопен транспортен съд край Созопол
Кризисен щаб ще заседава през днешния ден в регионалната администрация на Бургас, след подадения сигнал за теч на мазут край Созопол.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР