Няма опасност за питейната вода на Пловдив, въпреки замърсяване на

...
Няма опасност за питейната вода на Пловдив, въпреки замърсяване на
Коментари Харесай

Предприятие за преработка на пластмаса е вероятният замърсител на р. Марица

Няма заплаха за питейната вода на Пловдив, макар замърсяване на река Марица - оповестяват от локалното ВиК. Резултатите от взетите проби ще станат ясни до 48 часа.

Предполага се, че замърсяването е провокирано от дружество за преправка на пластмаса и отпадък в Пазарджик. От компанията отхвърлят.

 Няма заплаха за питейната вода на Пловдив макар замърсяване на река Марица Няма заплаха за питейната вода на Пловдив макар замърсяване на река Марица
Няма заплаха за питейната вода на Пловдив макар замърсяване на река Марица - оповестяват от локалното ВиК.

Все още няма изясненост какво тъкмо токсини хиляди риби в река Марица - същинско екобедствие, което Българска национална телевизия сигнализира от през вчерашния ден. Ясно е, че това вещество не е цианит. Първите предварителни позитивни проби са за пестициди, само че дефинитивни резултати се чака да станат ясни до 48 часа.

Продължава да е в действие възбраната за консумация на риба от река Марица. От Агенцията по храните предизвестяват хората освен през днешния ден, а и в идните дни да са изключително деликатни, когато купуват риба и да го вършат единствено от регламентирани магазини. Работата по случая не престават всички следствени органи - работят взаимно Басейнова дирекция, екоинспекциите в Пловдив и Пазарджик, както и окръжните прокуратури на двата града.

Към момента главен обвинен е дружество за преправка на отпадък и пластмаса край Пазарджик. От компанията обаче са безапелационни, че не те имат виновност за екобедствието.

Фирмата, за която се допуска, че е замърсила реката е една от най-големите в страната, които рециклират пластмаса. Собствениците са безапелационни, че съблюдават всички правила и отравянето на рибата не е породено от тях.
Ангел Ангелов - съучастник: Ние съблюдаваме всички правила, работим не от през вчерашния ден, работим тези боклуци в продължение на 17-18 години, в случай че имаше някакви такива, нямаше да остане риба в река Марица и т.н, Изградили сме уреди пречиствателни и по този начин.Васил Малинов - областен прокурор на Пазарджик: Дали е тая компания, по този начин да се каже, тя е обвинената на този стадий. Самата компания не ги изхвърля във водата, самата компания тая пластмаса я преработва, прави я на гранули, само че когато ги мие, употребява вода и тази вода, тук има пречиствателни станции, минава през пречиствателни станции и по-късно отива в река Марица.
Институциите ревизират всички вероятни източници на замърсяване.
Костадин Гешев - шеф на РИОСВ-Пазарджик: Не е наложително да е дружество, може аргументите да са други - изхвърляне на пестициди в реката и други разновидности.
Виновникът за отравянето на рибата може да получи наказване отнемане от независимост от 2 до 5 години и санкция от 5 до 30 000 лева
Петър Янев - риболовно съдружие „ Олимпик 2002 ": Предполагам, че ще се откри виновника, няма метод, ще го глобят и така нататък Но дано се опитат да възстановят рибния запас, тъй като той в този момент ще бъде мъртъв за години напред.
Утре мъртвата рибата ще бъде изследвана и в сертифицирана лаборатория в столицата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР