Няма опасност от рязко поскъпване на основни продукти преди Великденските

...
Няма опасност от рязко поскъпване на основни продукти преди Великденските
Коментари Харесай

Няма опасност от висок скок на цените преди Великден

Няма заплаха от внезапно повишаване на съществени артикули преди Великденските празници. В това бе безапелационен ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов в границите на чуване в особено основана в Народното събрание подкомисия за " наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите ".

" Наблюдаваме един много добър пазар, колкото и да звучи необичайно, с много висока конкуренция и положително взаимоотношение. Проблемът е в стихийното злополучие в повишаването на цените, което се дължи на повишението на енергийните разноски. Друг проблем са цените на фуражите и продоволствената рецесията със зърното в международен проект ", сподели той. Но предвижда - обрисува се наклонността за повишаване на цената на зърното да се забави и даже има вид за придвижване надолу .
 БАБХ ревизира стоките поради Великден и Гергьовден
БАБХ ревизира стоките поради Великден и Гергьовден

Сигнали за нередности на Горещия телефон - 0700 122 99

Въпреки опитите на някои търговци да вдигнат цените голословно, това в последна сметка не е станало факт всеобщо и няма суматоха на пазара, добави Иванов и прикани потребителите да пазарят рационално, с цел да не разрешават сходни порочни практики да се случват.

" Едва ли ще има доста повишение на цените, наклонността за растеж е от повече от 8 месеца и е много плавна ", добави той.

Що се касае до агнешкото месо, купувано всеобщо по великденските празници - междинната цена се движи към 16 лв.. Половината от месото е импорт, което от една страна е добре, тъй като спирало " мераците за повишение на цените ", добави на собствен ред заместник-директорът на Агенция " Митници " Лъчезар Кръстев .
 Зърнопроизводителите: Държавата вся суматоха, имаме
Зърнопроизводителите: Държавата вся суматоха, имаме " златен запас "

Има задоволително слънчоглед, който е изкупен от производителите още есента

Има обаче изключения - да вземем за пример магазин в Перник предложил агнешкото по 40 лв. . Конкуренцията на пазара обаче правила сходни практики съвсем изключение.

" За картел въобще не можем да приказваме. Имаме доста уравновесен и конкурентен пазар ", акцентира шефът на Комисията по стоковите тържища и борсите. Но добави - имало райони в страната (Кърджали и Хасково например), където обаче, заради съвсем монополното им състояние, избрани компании изкупували на безценица агнешкото - на към 4-5 лв. за кг живо тегло, като го продавали в пъти по-скъпо. Проблемът е, че всичко е било фактурирано по закон и няма по какъв начин да се глоби сходна процедура.

А що се касае до други съществени артикули - по отношение на същия интервал от предходната година да вземем за пример цената на олиото, макар суматохата от преди седмици, действително се е повишила приблизително с малко над 7%, сочат данните на Митниците. По забележителен - с 14% повече, е растежът при агнешкото месо.

Когато има подозрения, само че няма задоволително ясни обстоятелства за нарушавания, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) може да се самосезира, събирайки преди този момент данни за активността на предприятията, уточни на собствен ред Димитър Кюмюрджиев, зам.-шеф на Комисия за защита на конкуренцията . Конкретни имена на компании не бяха оповестени. Активно обаче се работило и се правили инспекции.
 Земеделското министерство по следите на нерегистрираното зърно
Земеделското министерство по следите на нерегистрираното зърно

1900 инспекции са осъществени във всички области в страната

Към момента Комисия за защита на конкуренцията правила всеобщи инспекции по какъв начин търговците формирали цените на олиото и брашното вид 500 . Какво се оказва - чести са случаите, когато доставчиците на едро за веригите отказвали да извършват договорите си , тъй като изчислявали, че ще им излезе по-евтино да платят наказателна клауза, вместо да доставят на контрактуваните цени. А това в последна сметка води до повишение на цената. Заради неналичието на каквито и да било ограничавания в търговията в границите на Европейски Съюз чести били случаите търговци от други страни да подписват директни контракти с производителите, което водело до по-малки количества на родния пазар.

Категорично обаче няма проблем с олиото , тъй като секторът ни е на международно равнище, има съвременни индустриални мощности, като преработваме 4 милиона тона олио, до момента в който произвеждаме 2 - т.е. има огромен интерес от чужбина, добави от своя страна Владимир Иванов. При зърнения бранш обстановката е идентична , само че с цел да се избегнат рецесии, следвало страната да ускори присъединяване си с по-големи количества суровина на склад.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР